Diş Tedavisi

Çürük 20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Çürük 20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

20’lik çürük diş veya gömülü 20’lik diş çekilmezse birçok farklı kötü sonuçla karşılaşılması mümkündür. Yaşam kalitesini düşüren ve en şiddetli ağrılardan biri olarak tanımlanan diş ağrısı, çürümelere bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi olası bir travma ya da diğer nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Günümüzde çoğu insanın yaşadığı en büyük problemlerden biri olan 20’lik diş sorunu, dişin çıkma zamanı gelmesine rağmen diş etini delememesi halinde çok daha kötü bir hal almaktadır. Şişme, çürüme ve enfeksiyon gibi birçok diş eti rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Çürük 20’lik diş çekilmezse birçok farklı sorun ile karşılaşılması mümkündür.

Çürük 20’lik Diş Çekilmeli Mi?

20’lik diş çekimi yorumları incelendiğinde hastaların büyük bölümü tedavi sonrasında çektikleri ağrılardan büyük oranda kurtulmaktadır. 20’lik diş, çıkma zamanı gelmesine rağmen çeşitli nedenlere bağlı olarak çıkamaması ve gömülü olarak kalması durumunda ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle uygun tedaviler ile alınması gerekecektir.

20’lik dişler herhangi bir ağrıya neden olmasa da yine de doktor tarafından kontrol edilmesi gerekecektir. 20’lik dişte eğer herhangi bir çürüme, enfeksiyon, rahatsızlık veya pozisyonunda herhangi bir sorun yoksa daha sonra da değerlendirilebilir. Ancak beklenmedik zamanlarda ağrı olarak ortaya çıkabileceği için zamanında müdahale edilmesi ve çürük gibi tehlikeli problemler ortaya çıkmadan alınması çok daha önemlidir.

20’lik Diş Çıkma Belirtileri Nelerdir?

20’lik diş çıkması belirtileri arasında birçok farklı unsur sayılabilmektedir. Yaygın belirtilerinin görülmesi halinde en kısa sürede bir diş hekimine başvurmak son derece önemlidir. 20’lik diş çıkma belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Diş ve diş etlerinde şiddetlenen ağrılar,
  • Diş etinden hassasiyet,
  • Çene ve kulaklara vuran ağrılar,
  • Baş ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Ağızda kötü koku,
  • Çiğneme sırasında ağrı hissi vb.

Ortaya çıkan birçok farklı sorun hastanın hayat kalitesini ciddi oranda düşüreceği için en kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. Gömülü yirmi yaş dişleri ikinci büyük azı dişinin kemik yapısını zayıflatmaktadır. Hali hazırda rahat temizlenmeyen bu bölgede diş eti sorunlarının görülme olasılığı da artacaktır. Çürük 20’lik diş çekilmezse söz konusu sorunlar daha da büyüyecektir.

Ağrımayan 20’lik Diş Çekilir Mi?

Yarı gömülü 20’lk diş çekimi yapılabileceği gibi tam gömülü yirmilik dişlerin de çekilmesi gerekebilir. Her insanın farklı bir kemik ve çene yapısı olduğu için 20’lik dişin çekilip çekilmemesine de karar verilebilir. Yaygın olarak yirmilik dişin çekilmesi tavsiye edilmektedir. Hekim tarafından yapılacak muayene sonrasında mevcut pozisyonunun hastalara herhangi bir tehlike oluşturmaması veya herhangi bir ağrıya neden olmaması durumunda hemen çekilmeyebilir. Ancak ilerleyen dönemde bu dişin ortaya çıkaracağı sorunların engellenmesi için mutlaka zamanında tedavi işlemlerinin uygulanması gerekmektedir.

20’lik Diş Halsizlik Yapar Mı?

20’lik diş çürümesi belirtileri arasında halsizlik de sayılabilmektedir. Özellikle kişinin şiddetli ağrı duyması halinde baygınlık derecesinde bir halsizlik bile görülebilir. Diş ve diş eti problemleri en rahatsız edici ağrılar arasında yer alması nedeniyle en kısa süre içinde ortaya çıkan bu belirtilerin kontrol ettirilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Yirmi yaş dişleri çene kemiğinde yer alan konumu itibariyle, genelde gömük kalmaktadır. Dişin bir bölümünün diş eti ile kaplı olması nedeniyle yaygın olarak enfeksiyon ve bunun neden olduğu çene açma ve kapama sırasında ağrı, şişlik gibi sorunlarda görülecektir. Çürük 20’lik diş çekilmezse şiddetli ağrıların yanı sıra ciddi birçok farklı sağlık sorunu ile karşılaşılması mümkündür.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir