Dolgu yapılan dişte çürük oluşmasının ardından normal çürük dişe ne yapılıyor ise aynı adımlar izlenir. Çürük eğer dolgunun altından oluşmaya başlamış ise bu durumda öncelikle dolgunun kaldırılması gerekir. Ardından diş için çürük tedavisi başlatılmalıdır. Dolgu yapılan dişte çürüme meydana geliyor ise burada öncelikli olarak çürüğün nedeninin tespit edilmesi gerekir.
Eğer çürüğün nedeni diş eti ve diş bakımının doğru yapılmaması ise bu durumda hastaya bakım önerileri verilmelidir. Ancak diş çürümesinin nedeni bakım eksikliği değil başka bir sağlık problemi ise öncelikle bu sorunun tedavi edilmesi tavsiye edilir. Dolgu yapılan dişin çürümesi karşılaşma ihtimali yüksek olan bir durumdur. Birçok hasta dolgu yaptırdıktan sonra bakıma dikkat etmediği için çürük tedavisi yaptırmak zorunda kalır.
Dolgu Yapılan Dişin Çürümemesi için Ne Yapılır?
Dolgulu dişin çürümemesi için yapılacakların başında diş bakımı gelmektedir. Dolgu yapılan dişte zaman içerisinde çürük problemi yaşamamak için yapılması gerekenler şunlardır:
- Günde iki kere dişleri fırçalamak.
- Fırçalama esnasında dişe baskı uygulamamak ve doğru diş fırçasını kullanmak.
- Diş ipi kullanmak.
- 6 aylık periyotlarla diş kontrolünü düzenli olarak yaptırmak.
- Şekerli ve asitli gıdaları daha az tüketmek.
- Alkol gibi zararlı maddeleri azaltmak ya da mümkün ise bırakmak.
- Genel vücut sağlığına dikkat etmek.
- Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimini azaltmak ya da mümkün ise bırakmak.
- Dolgu yapılmadan önce dişteki tüm çürüklerin giderilmesine özen göstermek.
- Bitkisel gargara kullanılmalı.
Dolgu Yapılan Diş Çürümeye Devam Eder Mi?
Dolgu sonrası dişte çürümenin devam etmemesi için yapılacak olan ilk unsur, dişteki tüm çürüklerin temizlenmesini sağlamaktır. Çürük tedavisi doğru bir şekilde yapıldığında dolgunun altında kalan dişte çürüme devam etmez. Ancak diş temizliği ve çürük tedavisi kapsamlı şekilde yapılmadığı takdirde dolgu yapılan dişin çürümesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Çürükler tamamen temizlendikten sonra dolgunun altında kalan dişin çürümesi daha zor olmaktadır.
Dolgu Türleri Nelerdir?
Dolgu çeşitleri malzeme, uygulama biçimi, teknik, kullanma süresi ve yapıldığı bölge gibi özelliklere göre birbirinden ayrılır. Dolgunun kullanım süresi, dişin çürümesi ve çürümemesi gibi konular üzerinde de etkilidir. Diş sağlığını devamlı kılmak için yapılan dolguların kullanım sürelerini uzatmak isteyenlerin bakımlarına özen göstermeleri önerilir. Dolgu türleri şunlardır:
- Altın dolgu türü
- Amalgam dolgu türü
- İnley dolgu türü
- Olnley dolgu türü
- Kompozit reçine türü
Altın Dolgu Kaç Sene Kullanılır?
Altın dolgu kullanım süresi en fazla olan dolgu türüdür. Ortalama 20 sene kadar kullanılabilen altın dolguların bakımı iyi yapılır ise bu süre daha da uzayabilmektedir. Altın dolgu yapıştırma yöntemi ile uygulanır ve öncesinde çürüğün tamamen giderilmiş olması gerekir. Birkaç seans süren işlem için seans sayısı hastanın genel durumuna göre belirlenir. Çok uzun süre kullanıldığı için diş etinin ve dişlerin bakımına özen göstermek gerekir.
Kompozit Reçine Dolgu Kaç Sene Kullanılır?
Kompozit reçine kullanım süresi tamamen sağlığa ve malzemenin kalitesine bağlıdır. Çürük oluşumu başladığı anda kullanım süresi kısalır. Hasta fark etmese dahi kompozit reçine çürükten hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Bu sebep ile de bakımına özen gösterilmesi ve günde en az 2 kere dişlerin fırçalanması önerilir.
Dolgu Yapılan Diş Ne Zaman Çürümeye Başlar?
Dolgulu dişin çürüme süresi çürüğün nedenine ve dolgunun türüne göre değişebilir. Uzun süreli kullanımı yapılan dolgu türleri daha kaliteli malzemeye sahiptir. Bu yüzden de çürük oluşumu daha az görülür. Dolgu yapılan dişin çürümesi 1 sene içerisinde olabileceği gibi çok uzun bir süre sonra da karşılaşılabilir.