Diş Tedavisi

Çocuklarda Alt Çene Geriliği Neden Olur?

Çocuklarda Alt Çene Geriliği Neden Olur

Çocuklarda alt çene geriliğinin pek çok nedeni olabilmektedir. Özellikle büyüme çağlarında oluşan gelişim bozukluğu nedenine bağlı olarak alt çene geriliği olabilir. Bunun yanı sıra yaşanılan kötü kazalar sonucunda ve çeşitli travmalar sonucunda alt çene geriliği meydana gelebilir.

Özellikle sıralayacak olursak eğer alt çene geriliğine neden olan etmenler şunlardır;

  • Konjenital veya genetik özellikler,
  • Annelerin hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar,
  • Üst çene kısmında yer alan kesici dişlerin içe doğru olması,
  • Bazı genetik hastalıklar,
  • Adenoidler veya hipertrofik tonsiller,
  • Ağız solunumu yapan kişiler,
  • Küçük yaşlarda alışkanlık olarak edinilen parmak emme,
  • Yüz veya çene travmaları,
  • Anormak kas fonksiyonları gibi rahatsızlıklar çene geriliğine neden olmaktadır.

Alt çenede yer alan gerilik nedeni pek çok durumun oluşmasına neden olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde bu durumun önüne estetik müdahaleler sonucu geçilebilmektedir. Alt çene geriliği konuşma ve çiğneme bozukluklarına neden olmaktadır. Bu nedenle alt çene geriliği tedavisine çocuk yaşlarda başlanması en doğru seçenek olacaktır. Bunun nedeni gelişim sürecindeyken diş hekimleri çeneye istedikleri şekli kolaylıkla verebilmektedir. Bunun yanı sıra daha başarılı sonuçlar elde etmektedirler.

Çiğneme problemine yol açan alt çene geriliği yeme bozukluklarını da meydana getirmektedir. Hatta bazı durumlarda alt çenede yer alan kesici dişler üst damağa temas etmektedir. Bu durumun oluşturacağı damak ve diş eti problemleri kişiye pek çok rahatsızlık verebilir. Hatta ileriki yaşlarda bu durum eklem problemlerine kadar yol açabilmektedir. Hastanın yaşam kalitesini kötü şekilde etkileyen çene geriliği problemini hafife almamak gerekmektedir.

Alt çene geriliği gözle görülür bir bozukluk olduğu için fark edilmesi oldukça mümkündür. Alt çene geriliği yaşayan hastalar diş hekimlerine başvurduğu sırada diş hekimi öncelikli olarak detaylı bir muayene eder. Daha sonra muayene sırasında diş hekimi yüz yapısını her açıdan izler ve çeşitli açılardan değerlendirmeye alır. Hastanın sefalometrik ve panoramik röntgen muayenesi yapılır. Hastanın alt çene geriliğine neden olan sebepler ve çözüm yolları diş hekimi tarafından gözden geçirilir. Gerekli ağız içi ve ağız dışı ölçüler alınır. Diş hekiminin almış olduğu ölçüler sonrasında gerekli tedavi olan tedavi planı oluşturulur.

Daha sonra hastanın onayı alındıktan sonra diş hekimi tedaviye başlar. Alt çenenin tedavisinin en iyi şekilde sonuçlandırılabilmesi için iskeletsel büyümenin devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle diş hekimi tarafından hastanın iskeletsel büyüme dönemi tespit edilerek tedavi sürecine başlanır. İskeletsel büyüme dönemi tespit edilirken hastanın el ve bilek grafisi çekilmektedir. Röntgen sonuçlarına bağlı olarak hastaya belirli bir tedavi takvimi hazırlanır. İsketletsel büyümenin devam ettiği süreçte hastaya alt çene gelişiminin sağlıklı olabilmesi için çeşitli apareyler takılmaktadır. Alt çene geriliği tedavisinde kullanılanan apareyler; monoblok, herbst ve forsus’tur.

Alt çene tedavisinde hastanın yaşı ve iskeletsel durumu oldukça önemli bir konudur. Bu durum tedavinin sonucunu ve sürecini büyük oranda etkilemektedir. Çeneye uygulanan apareylerin baskısı sonucunda çenenin büyümesi ve doğru yönde yönlendirilmesi sağlanır. Bu durumda kullanılacak olan apareylerin hasta tarafından düzenli ve titiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Alt çene geriliği sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkinlerde görülen alt çene geriliğinde önemli olan durumun şiddetidir. Yetişkinlerde görülen alt çene geriliği estetik açıdan hastayı olumsuz etkiliyorsa eğer bu hastalarsa cerrahi operasyonlar yapılmaktadır. Cerrahi operasyon sırasında hastaya anestezi uygulanır. Bu operasyonlar diş ve çene cerrahı tarafından yapılmaktadır.

Alt çene geriliğinin giderilmesi için diş ve çene cerrahı tarafından kemik dokusu kesilerek çene olması gereken yere getirilip sabitleme işlemi yapılır. Yapılan cerrahi işlem sonucunda hastanın belli bir iyileşme süresi olmaktadır. Bu iyileşme süresi sonrasında hasta sağlığına tamamen kavuşmaktadır. Kısa bir süre sonra günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Yalnız bir süre daha ortodontik tedaviye devam etmek zorundadır.

Tedavi aşamasında artık sonlara gelindiği zaman kamuflaj görevini görev tedavi şekilleri tercih edilebilir. Tedavi sonrasında hastanın yaşam kalitesi arttığı gibi istediği estetik görünüme kavuşarak özgüveni artmış olur. Ağız, çene ve diş tedavilerinde mümkün olabildiğince erken tedavi olmak hasta açısından büyük bir kolaylık olacaktır.

Geç kalınan tedavilerin ağrı veya sızısı çok olacağı gibi iyileşme süresi de uzun olabilir. Bu nedenle her hastalıkta olduğu gibi diş ve ağız problemlerinde de erkek tedavi sonrasında daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Unutmayın ki yaş ilerledikçe tedaviniz zorlaşır ve idealden uzaklaşır. Bu nedenle etkili ve kolay bir tedavi için erken yaşlarda tedavi olmanız oldukça önemlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir