Diş Tedavisi

Çapraşık Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Çapraşık Dişler Nasıl Tedavi Edilir

Çapraşık dişler, güzel bir görünümü ve kişilerin halk içerisinde rahat bir şekilde gülüşlerin engelleyen bir diş problemidir. Çapraşık diş nedeni ile ruh sağlığı problemi ve özgüven kaybı gibi problemler ortaya çıkabilir. Çapraşık dişlerin tedavisi oldukça kolay ve basit bir yöntemdir.

Çapraşık diş tedavilerinin süreleri dişlerin çapraşıklık durumuna ve hastanın dişlerine yaptığı bakım nedeni ile değişiklik göstermektedir. Çapraşık dişler estetik bir görünüme sahip olmadığı için pek çok insanın birinci sırada yer alan problemleri arasında yer almaktadır. Ayrıca çapraşık dişlerin temizliği oldukça zordur. Her ne kadar iyi temizlediğinizi düşünseniz bile çapraşık dişlerin aralarında kalan yemek kalıntıları diş kayıplarına ve çürüklere neden olabilir.

Ayrıca çapraşık dişler nedeni ile çiğneme fonksiyonlarınız yetersiz kalacağı için mide rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu nedenle çapraşık dişlerin tedavi edilmeleri oldukça hassas ve önemli bir konudur. Diş kontrolleri 6 veya 7 yaş grubu çocuklarda oldukça önemlidir. 6 veya 7 yaş grubunun bu dönemlerde gideceği diş kontrollerinde erken teşhis her zaman önemlidir.

Ortodonti yani diş çapraşıklığı tedavileri uzun sürdüğü için diş hekimi ve hasta arasında ilişki oldukça önemlidir. Ortodonti tedavisinin belli bir yaş aralığı yoktur. Son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde ortodonti tedavileri ağrısız ve oldukça kolay bir uygulama olmuştur.

Çapraşık dişler İnvisalign adı verilen estetik bir yöntem ile tedavi edilmektedir. Aligner adı verilen düzleştiriciler kullanılarak diş çapraşıklığı düzeltilmektedir. Aligner düzleştiriciler dişlerde görünmeyen bir özelliğe sahip olduğu için estetik açıdan kendine dikkat eden hastalar son zamanlarda bu düzleştiricileri kullanmaktadır.

Bu şeffaf düzleştiriciler hastalara özel olarak üretilmektedir. Ayrıca pek çoğumuzun bildiği bir yöntem olan tel tedavisi ile diş çapraşıklığı düzeltilmektedir. Diş çapraşıklığı olan bir hasta diş hekimine gittiği ilk randevusunda, diş hekimi ilk olarak dişlerin ölçüsünü alır ve hastanın ağız ve diş yapısına uygun malzemeleri sipariş eder. Gideceğiniz ikinci randevuda ise diş telleriniz yarım saat süren bir uygulama sonrasında takılır.

Diş telleri takılmadan önce diş hekiminiz tarafından diş temizliği ve plak temizliği yapılmaktadır. Daha sonra dişlerin yüzey kısımlarına özel yapışkan bir madde sürülür ve bu yapışkanların üzerine braket adı verilen malzemelerin yapıştırılır. Bu işlem bittikten sonra arka dişinizden itibaren komple dişlerinizi çevreleyen bir tel takılır. Bu teller takıldıktan sonra tellerin yerinden oynamaması için her bir dişin üstünde yer alan braketlere küçük lastikler yerleştirerek teller sağlam bir hale getirilir.

Tel takma işlemi bittikten sonra düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekecek. Diş tellerinizin durumunu diş hekiminiz takip etmektedir. Tel tedavisi sırasında ağız ve diş bakımınıza oldukça önem göstermeniz gerekir. Tel tedavisi bittikten ve dişleriniz estetik bir görünüme kavuştuktan sonra diş hekiminizin vereceği süre doğrultusunda diş yapınıza uygun şeffaf bir plak kullanmanız gerekecek. Bu plak teller çıktıktan sonra dişlerinizin yeniden yerinden oynamaması için oldukça önemlidir. Kullanacağınız bu şeffaf plak diş hekiminizin vereceği süreye bağlı olarak 4 ile 6 ay arasında değişmektedir. Şeffaf plaklar günde 22 saat boyunca takılmalıdır. Yemek ve içecek sıralarında çıkardığınız plağı daha sonra ağız temizliğinizi yaptıktan hemen sonra takmanız gerekmektedir. Aksi takdirde tedaviniz iyi sonuç vermeyebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir