Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Bir Günde Biter Mi?

Kanal Tedavisi Bir Günde Biter Mi

Kanal tedavisi son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde kısa sürede ve ağrısız bir şekilde uygulanmaktadır. Kanal tedavisi daha önceleri birkaç seans sürmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde maksimum iki seansta kanal tedavisi yapılmaktadır. Kanal tedavisi profile kullanılarak yapılmaktadır. Profile kullanılarak uygulanan kanal tedavisi sırasında sağlanan avantajların yanı sıra hastalar kendilerini daha konforlu hissedecektir.

Profile ile yapılan kanal tedavileri daha etkili ve iyi sonuç sağladığı gibi kanal içerisinde kalabilecek artıkların ve doku artıklarının temizlenmesini sağlamaktadır. Kanal tedavisinin süresi dişlerde oluşan hasara bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dişlerde bulunan enfeksiyon fazla ise kanal tedavisinin süresi üç seansa kadar uzayabilir. Kanal tedavilerinizi bir endodontist veya diş hekimine yaptırmanız gerekmektedir.

Endodontist alanında çalışan diş hekimleri diş siniri hastalıkları ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir. Kanal tedavisine başlamadan önce kök kanallarını daha iyi görmek için röntgen çekilir. Daha sonra çevresindeki herhangi bir kemikte enfeksiyon olup olmadığı belirtilir. Kanal tedavisi işlemi sırasında hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır.

Kanal tedavisine başlandığı sırada diş hekimi bölgeyi tükürükten korumak ve alanı kuru tutmak için su geçirmez bir malzeme yerleştirir. Daha sonra enfeksiyon olan bölgeye delik açılarak, çürümüş sinir dokusunu ve enfeksiyon kalıntıları temizlenir. Kanaldaki enfeksiyonlu bölgenin daha iyi temizlenebilmesi için kanalın iyice genişletilmesi gerekmektedir.

Diş hekimleri kanalı genişletmek için törpüye benzeyen bir malzeme kullanmaktadır. Yapılan kanal genişletme işlemine kanal eğeleme denmektedir. Yapılan işlem sırasında bölgedeki tüm sinirler alındığı için hasta hiçbir ağrı hisse duymaz. Kanal eğeleme ve temizleme sırasında sodyum hipoklorit bileşenleri ya da su kullanılır. Diş tamamen temizlendikten sonra sızdırmaz hale getirilir.

Kanal temizliği bittikten sonra bazı diş hekimleri dişleri doldurmadan önce bir hafta kadar beklemeyi tercih ederler. Bunun nedeni başka bir enfeksiyon şüphesi içerisinde olan doktorlar hastalara bu süre zarfında verdikleri ilaçları kullanmalarını ister. Bazı diş hekimleri ise aynı gün diş dolumu yapmaktadır.

Temizlenen kanal aynı gün tamamlanmazsa dişlerde yer alan oyuğa yemek kalıntıları veya tükürük girmemesi için geçici dolgu uygulanır. Oluşan diş içerisindeki oyuğu doldurmak için, guta percha denilen bir kauçuk bileşen kullanılmaktadır. Bu bileşen vücutta herhangi bir reaksiyona yol açmaz. Diş dolumu yapıldıktan sonra kanal tedavisi tamamlanır. Halk arasında dolgu olarak bilinen restorasyon tekniği kullanılarak tedavi tamamlanır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir