Diş Tedavisi

Bonding Diş Nasıl Yapılır?

Bonding Diş Nasıl Yapılır?

Bonding nedir? Bonding nasıl yapılır? Bonding uygulaması nasıl uygulanır? Kimlere bonding yapılır? Bonding uygulamasından sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bonding uygulaması hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Bonding Nedir?

Son dönemlerde oldukça fazla ilgi gören bonding uygulaması oldukça konforlu işlemler eşliğinde tamamlanan bir uygulamadır. Bu uygulama sırasında diş üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmamaktadır.

Bonding uygulaması özellikle dişlerde meydana gelen küçük çaplı bozulmaları düzeltmek amacı ile uygulanmaktadır. Dişlerin üzerine yapılan ilaveler ile dişler daha estetik bir görünüm kazanmaktadır. Bonding uygulaması aynı zamanda ayrık diş tedavisinde de tercih edilen uygulamalar arasındadır. Bonding uygulaması, kompozit dolgu malzemeleri ile dişler üzerinde herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadan yapıştırılan koruyucu bir uygulamadır. Bonding kelimesi İngilizce de “bir araya getirme” anlamına gelmektedir.

Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?

Bonding uygulamasına başlanmadan önce kullanılacak olan malzemelerin öncelikle hazırlanması gerekmektedir. Kompozit bonding dolgu maddesi oldukça estetik diş tedavilerinden bir tanesidir. Bu malzeme hazırlanırken istenilen şekle dönüştürebilir. Genellikle bu işlem rengi sararmış ve ucunda kırık olan dişlere uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra ayrık dişlere de uygulana bir uygulamadır.

Bonding işlemine başlamadan önce diş hekiminiz dişinize uygun kompozit madde seçebilmek için renk skalası kullanmaktadır.

Diş hekiminiz diş rengine karar verdikten sonra uygulama yapılacak olan diş hafif bir şekilde pürüzsüz hale getirilir. Bu işlem yapılacak olan bonding malzemenin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması için yapılmaktadır. Daha sonra dişler üzerindeki mikrofil alan cilalanarak adesiv yapıştırıcı sürülür. Bazı durumlarda daha yüksek kalıcılık elde edilebilmek adına ultraviyole ışınları kullanılmaktadır. Yapıştırıcılar sürüldükten sonra diş hekimi tüm kontrollerini tamamlayarak kompozit dolguyu şekillendirmeye başlar.

Yapılan işlemler sonrasında kompozit dolgu macunumsu bir hal alır ve şekil almaya başlar. Diş hekimi son olarak bonding işleminde dişlerin daha doğal görünmesi için özel bir cilalama işlemi yapar.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir