Diş Tedavisi

Bir Dişin Çürümeye Başlayan İlk Kısmı Neresidir?

Bir Dişin Çürümeye Başlayan İlk Kısmı Neresidir

Diş çürümesi, dişlerde meydana gelen ağız sağlığı problemleri arasındadır. Diş çürümesinin adıl nedenlerinden bir tanesi diş plaklarında yaşayan bakterilerdendir. Plak içerisinde yer alan bakteriler, zamanla aside dönüşmektedir. Yemek artıklarının dişlerde birikmesi sonucunda bakteriler oluşmaya başlar. Bu bakteriler ise aside dönüşerek dişlerinize zarar verir.

Dişlerdeki çürüme kısaca şu şekilde meydana gelir;

  • Dişlerdeki ilk çürüme aşamasına ilk demineralizasyon adı verilmektedir. Dişin dış tabakası mine adı verilen bir dokudan oluşmaktadır. Diş plağı oluştuğu zaman ve asit üretimi başladığında diş minesi içerisindeki mineraller kaybolmaya başlar. Bu aşama sırasında dişlerinizin üzerinde beyaz bir nokta görmeniz mümkündür. Bu durum ise diş minesinin mineral kaybına işarettir.
  • İkinci aşamada diş minesi çürür. Bu aşamada diş zamanla çürümeye başlar. İlk aşamada oluşan beyaz lekeler zamanla kahverengiye dönmektedir. Diş minesi çürük nedeniyle zayıfladıkça küçük delikler oluşmaya başlayacaktır.
  • Üçüncü aşamada dentin çürümeye başlayacaktır. Dentin tabakası, diş minesinin altında bulunan bir dokudur. Dentin, diş minesinden daha yumuşak bir doku olduğu için asitten kaynaklanan hasardan dolayı daha fazla zarar görecektir. Bu durumda ilerleyen diş çürüğü dentine ulaştığı zaman çürük daha hızlı ilerlemeye başlayacaktır. Bu aşamada sıcak ve soğuğa karşı hassasiyetiniz oluşacaktır.
  • Dördüncü aşamada pulpa hasarı meydana gelir. Pulpa, dişin en iç tabakasıdır. Pulpa, dişin sağlıklı kalmasını sağlayan kan ve sinir damalarını içermektedir. Pulpa çürük nedeniyle zarar gördüğü zaman ağız içerisinde tahrişler meydana gelebilir. Bunun yanı sıra diş etinizde şişme de meydana gelebilir. Dişteki çevre dokular ise şişmeye uyum sağlamak için genişleyemeyeceği için sinirlerde baskı meydana gelir. Bu baskı sonucunda ise ağrı ve acılar meydana gelir.
  • Beşinci aşamada apse oluşumu göreceksiniz. Çürük olan doku pulpaya ilerlediği zaman bakterilerde artış olacaktır. Bunun yanı sıra bu bakteriler dişte iltihaplanmaya yol açacaktır. Dişteki artan iltihaplanmaya ise apse denilmektedir. Bu durumda dişin acilen tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği durumda yüzde şişme, çenede şişme ve ateşlenme gibi durumlar yaşayabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir