Diş Tedavisi

Bebeğinizin Dişini İlk Ne Zaman Fırçalamalısınız?

Bebeğinizin Dişini İlk Ne Zaman Fırçalamalısınız

Çocuğunuzun gülüşüyle ilgili endişeleriniz olabilir fakat harekete geçmeden önce dişlerin çıkmaya başlamasını beklemelisiniz. Ancak, erken yaşlardan itibaren çocuğunuzun ağız hijyenine dikkat etmek daha önemlidir. İlk diş görünene kadar beklemek gerekli değildir.

Bebeğinizin ağzı yalnızca damaklı bir gülümseme olduğundan dolayı, diş etlerini temizlemek ve bakterilerden arındırmak gerekmektedir. Bunun için ıslak yumuşak bir bez ya da parmak fırçası kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Yapacağınız bu bakımla, bebek dişleri gelmeye başladığında hasar görmesi kolaylıkla engellenmektedir.

İlk dişler dişeti çizgisinin üstünde görünmeye başladığı andan itibaren, çocuğunuzun dişlerini günde minimum iki kez fırçalanması gerekmektedir. Fırçalama işlemi aynı zamanda bir bez yahut parmak fırçasından yumuşak kıllara sahip çocuk boyutlu bir fırça ile yapılabilmektedir.

Bebeğinizin henüz dişleri çıkmada ise ya da yalnızca diş çıkarmaya başlıyorsa, kaliteli parmak fırçası, doğru bir seçenek olmaktadır. Parmak fırçası bebeklerin ağızlarını temizleyen bir ürüne sahip olma hissini sağlamaktadır. Ayrıca bakterileri diş etlerinden yok etme imkanı sunan ve böylelikle büyüyen dişlerin gelişmesi için sağlıklı bir ortam sunan parmak fırça veya bir bez kullanımı kesinlikle gerekmektedir.

Bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında ağzına bir şeyler koymak isteyecektir. Yumru yahut diş kaşıyıcı tarzı fırçalarla diş hijyenini sağlayabilirsiniz. Bu ürünler, küçük bebeğinizin ağzında bir diş fırçasını kontrol etmesini de sağlamaktadır.

Bebeklerde Diş Fırçalama Nasıl Yapılır?

Bebeğinizin dişleri çıkmaya başlamadan önce de yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Bebeklerin diş etlerini yalnızca bir bez ve biraz su ya da parmak fırçası ve biraz su ile fırçalamanızı tavsiye ediyoruz. Diş etlerini usul usul silin ve bakteri oluşumunu minimuma indirmek için dudak bölgesinin alt kısmını da temizleyin.

Çocuğunuzun dişleri sürdükten sonra da dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunun için bütün dişlerin ön, arka ve üst bölümlerinde ve diş eti çizgisinde yumuşak daireler oluşturmak için nemli bir fırça tercih edebilirsiniz. 3 yaşından küçük çocuklar için bir pirinç tanesi ebatlarında kaliteli diş macunu kullanmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir