Sağlıklı bir şekilde yaşam sürdürmek ve sağlığı muhafaza etmek için beslenme kalitesi oldukça mühimdir. Beden sağlığımızı muhafaza eden düzenli beslenme dişlerin de kuvvetli olmasını sağlamaktadır.
Prenatal evrede ve çocukluk evresinde yapıya dahil olan mineral yapısı dişin çürümeye karşı dayanıklılığını arttırmaktadır. Ancak bu mineral yapı zaman içerisinde direncini kaybediyor. Bu sebeple diş etleri ve diş, bütün beden sağlığı gibi daima sağlıklı beslenmeyle muhafaza ediliyor. Düzenli ve doğru bir şekilde beslenme dişlerin kuvvetli olmasını sağlamaktadır. Bu sebeple diş bakımının beraberinde, sağlıklı bir diş için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
İşte diş etleri ve dişi koruyan gıdalar:
Süt: Kemiklere faydasının olduğu kadar dişlere de kalsiyum bakımından faydası olan, diş eti rahatsızlıklarına karşı muhafaza etmeye yardım ediyor. Çene kemiğinin güçlü olmasında faydası olan sütün son dönemlerde pek çok rahatsızlığın önüne geçmesinde mühim bir rolünün olduğu ortaya çıkmıştır.
Somon: Diş etini ve dişi muhafaza etmeye yarayan ve kalsiyum bakımından zengin bir gıda olan somon balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar, bilhassa çocukların dişlerinin gelişmesinde oldukça faydası bulunmaktadır. Ayriyeten, ağız sağlığı için çok mühim besin kaynağı olan D vitamini, somon balığında içermektedir.
Kuru üzüm: Şekerli gıdalar, diş minesinin yıpranmasını ve zaman içerisinde dişlerin çürümesine sebep olmaktadır. Kuru üzüm de yapışkan ve tatlı olmasına karşın öteki tatlı gıdalardan farklı olarak ağız içerisindeki bakterilerin gelişiminin önüne geçmektedir.
Peynir: Öncelikle ağız içerisinin PH seviyesini ayarlamaya yardım eder. Dişlerde oyukların oluşmasının önüne geçen peynir, içerisinde yer alan fosfor, kalsiyum ve protein gibi maddeler dişlerde plak oluşmasını yok ediyor. Çürüklerin oluşmasının önüne geçip, yeni çürüklerin ortaya çıkmasını engelliyor. Şekerli bir gıda tükettikten sonra yenilecek bir büyük dilim peynir, şekerin dişe olan kötü etkisini ortadan kaldırıyor. Peynir diş minesi bakımından da oldukça yararlıdır.
Portakal: Portakal tüketildiği zaman bağ dokusu güçlenir bunun yanı sıra diş eti iltihabının oluşmasına da engel olunur. Bunun beraberinde içerisindeki florun yardımıyla, dişin sert katmanını geliştirip, dişleri ağız içerisinde meydana gelen asitlere karşı muhafaza ediyor.
Çilek: Başka narenciye meyveleri ve portakal gibi C vitamini bakımından zengin olan çilek, diş etinin bütünlüğünü ve gücünü muhafaza ediyor. Mevsiminde yetişmiş olan olgun bir çileği ezip o çilek ile dişleri fırçalamak, dişlerin beyazlamasında faydalıdır.
Su: Diş çürümesinin önüne geçen tükürük dengesini fazlalaştırıyor. Besin atıklarının temizlenmesinde yararlıdır. Bunun beraberinde diş minesinde çürük oluşmasının ve zarar görmesinin önüne geçiyor.
Yoğurt: Kalsiyum bakımından zengin olan bu besinin dişlere olan yararlarını say say bitmez. Kalsiyum, periodontal hastalık dolayısı ile ortaya çıkmış gevşek ve sallantılı dişleri tedavi etmede yardım ediyor. Kalsiyum, iltihabı hafifletmeye ve diş kayıplarını engellemeye fayda sağlıyor.
Yeşil çay: Yeşil çayın içeriğinde yer alan katesin maddesi ağız içerisindeki bakterilerin giderilmesinde fayda sağlarken bunun beraberinde kansere karşı da koruma sağlıyor. Bu madde yanı sıra kötü ağız kokusuna sebep olan bakterileri de ağızdan uzak tutmaya yardım ediyor.
Maydanoz: Ağız kokusuna sebep olan gıdaları yedikten sonra biraz maydanoz çiğnemek güzel bir ağız kokusuna sebep oluyor. Bunun sayesindeyse kötü ağız kokusu maydanozun sayesinde güzel bir kokuya dönüşmeye başlıyor.