Diş Tedavisi

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir

Halitozis olarak da adlandırılan ağız kokusu, kişiler için utanç verici hatta bazı durumlarda kaygı oluşmasına sebep olabilen bir problemdir. Piyasada yer alan sakız, şeker ve gargara gibi pek çok ürün bu problemi yaşayan kişiler için üretilmiş olsa da bu ürünlerin birçoğu yalnızca geçici çözümler sunmaktadır. Ağız kokusu, yeterli olmayan ağız hijyeni veya gıdalar sebebi ile meydana gelmiyorsa, bu problemin altında farklı bir tıbbi sorun bulunabilir. Ağız kokusu oluşumuna gıdalar, tütün ürünleri, yetersiz ağız bakımı, ağız kuruluğu, ilaçlar, ağızda bulunan enfeksiyonlar, burun ve boğaz hastalıkları, reflü, diyabet ve kanser gibi durumlar sebep olabilmektedir.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusunun tedavisi için ilk olarak bir diş hekimine danışmak gerekmektedir. Diş hekimi hem ağız hem de burundan verilen nefesi değerlendirecektir. Dilin arka kısmı ağız kokularının en çok gözlenen kaynağı olduğundan, diş hekimi bu kısmı bir alet yardımıyla sıyırıp kokusu hakkında değerlendirme yapabilir. Ağız kokusu eğer bir çürük oluşumu sebebi ile ortaya çıkıyorsa diş hekiminiz nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda sizinle fikir alışverişinde bulunacaktır.

Ağızda meydana gelen koku dişlerde bakteri birikimi sebebi ile ortaya çıkıyorsa, diş hekimi bakterilerin ölmesini sağlayan ağız gargarası önerisinde bulunabilir. Bunun dışında içeriğinde antibakteriyel madde bulunduran bir diş macunu önerisinde de bulunabilmektedir.

Kişide diş eti hastalığı olduğu tespit edildiyse, kişi bir diş eti uzmanına yönlendirilebilir. Diş eti hastalıkları, diş etlerinde çekilmelere neden olabilmektedir. Bu durum sonucunda ortaya çıkan boşluklara bakterilerin yerleşmesi için zemin hazırlanmış olmaktadır. Bu bakterilerin temizliği ise yalnızca bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilebilmektedir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

“Ağız kokusu nasıl giderilir?” sorusuna yanıt olarak küçük ve rutin önlemler alınması gerekmektedir. Ağız kokusunu azaltabilmek ya da engellemek amacıyla evde yapabileceğiniz işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yediğiniz yemekler sonrasında dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Bu durum sadece ev için geçerli değildir. Dışarıda yediğiniz yemekler sonrasında da dişlerinizi fırçalayabilmek için yanınızda fırça bulunmanız gerekmektedir. Gün içerisinde en az iki defa olacak şekilde florürlü macun ile fırçalamanız önerilmektedir. Antibakteriyel özellikleri bulunduran diş macunları kötü kokuları azaltmaktadır. Bu durum çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
  • Günde en az bir kere olacak şekilde diş ipi kullanımı yapılmalıdır. Bu uygulamanın doğru diş ipi ile yapılması yemek parçacıklarını ve plakaları dişlerden uzaklaştırır ve ağızdaki kötü koku seviyesini azaltmaya yardımcı olur.
  • Diş temizliği gibi dil temizliği de oldukça önemlidir. Tıpkı dişteki gibi dilde de bakteriler oluşabilir. Bu sebepten dolayı dil düzgün ve doğru bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Köprü ya da takma diş kullanan kişilerin, en az günde bir defa veya diş hekiminin önerdiği miktarda ve şekilde temizliğini yapması gerekmektedir.
  • Ağız kokusuna engel olabilmek için kişinin ağız kuruluğundan kaçınması gerekmektedir. Ağız kuruluğunu önlemek için tütün ürünlerini kullanmamalı ve su tüketimine dikkat etmelisiniz. Kahve, alkol ve alkolsüz içeceklerin tüketimini sınırlandırmalısınız. Tükürük oluşumunu tetiklemek amacıyla şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz.
  • Ağız kokusuna neden olan sarımsak ve soğan gibi yiyeceklerden uzak durulması bu durumda azalma yaşanmasını sağlayacaktır. Ayrıca yenilen aşırı şekerli ürünler de ağız kokusuna sebep olabilmektedir.
  • Düzenli aralıklar ile diş fırçası değişimi yapmalısınız. Geçen her 3-4 aylık süreçte diş fırçanızı yenilemelisiniz.

Düzenli aralıklar ile diş muayenesi yaptırmalısınız. Yılda iki kere olacak şekilde dişlerinizi temizletebilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir