Diş Tedavisi

Dil Fırçalanır Mı?

Dil Fırçalanır Mı

Ağız hijyeninde sürekliliği sağlayabilmek için günde en az iki defa olacak şekilde dişlerin fırçalanması oldukça önemlidir. Diş fırçalama uygulaması diş yüzeyine yerleşmiş olan bakterileri ve yiyecek artıklarının büyük oranda elimine edilmesini sağlamaktadır. Ancak yalnızca diş fırçası kullanmak ağız sağlığının sürekliliğinde ve ağız kokusunu önlemede tek başına yeterli değildir.

Ağız kokusu diş fırçalarının erişemediği dil sırtındaki bakterilerin meydana getirdiği buharlaşan sülfürden oluşmaktadır. Dil tat alınmasına yarayan bir organdır. Dil üstünde yer alan, tıp dilinde papil olarak adlandırılan küçük çıkıntılar tat duygusu alınmasını sağlamaktadırlar. Bu ufak çıkıntılar sebebi ile dil sırtını evlerimizde yer alan halı yüzeylerine benzetebiliriz. Ağız kokusuna sebep olan bakterilerin büyük bir oranı tıpkı halılarda olduğu gibi dil yüzeyindeki çıkıntılar arasında birikmektedirler. Bu bakteriler dil yüzeyinden ancak mekanik temizlik uygulamasıyla arındırılabilmektedir. Mekanik temizlik için ise dil yüzeyinin de fırçalanması gerekli olan bir durumdur.

Dil fırçalama uygulaması sıradan diş fırçası ile yapılabilmektedir. Ancak dil yüzeyindeki bakterilerin arındırılmasında en etkili teknik dil fırçasının kullanılmasıdır. Günümüzde bazı firmalar tarafından geliştirilen hem dil hem de diş fırçalanması için kullanılabilen fırçalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yalnızca dil fırçalamak amacı ile kullanılabilen özel aparatlarda bulunmaktadır.

Gerçekleştirilen pek çok çalışma göstermiştir ki; dil fırçaları kötü kokulara sebep olan bakterileri %85 oranında yok edebilmektedir. Günlük olarak kullanılan ağız gargaraları ferah kokuları ve içerisinde yer alan kimyasallar sayesinde kötü kokuların giderilmesine yardımcı olmaktadırlar. Ancak bu gargaraların etkileri oldukça sınırlıdır. Dil yüzeyindeki bakterilerin temizliğinin yapılmadığı taktirde sülfür yaymayı sürdürürler ve kötü kokular bir süre sonra tekrardan ortaya çıkmaya başlarlar. Bu sebeple her yemek yedikten sonra dil fırçalanırken dilin de fırçalanması gerekmektedir. Bu uygulamaların düzenli olarak yerine getirilmesi ile sağlıklı bir gülüşe ve ferah bir nefese kavuşulmuş olur.

Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Dilinizi alanları görebileceğiniz şekilde dışarı doğru çıkarın.
  • Daha sonra dil yüzeyinizi gözlemleyin.
  • Gözlemlediğiniz beyaz bir görünüm varsa bu görüntüler bakterilerdir. Bu beyazlıkların olduğu bölgeleri daha titiz bir şekilde temizlemelisiniz.
  • Diş fırçanız veya dil temizleme aparatınız ile bu bölgelere fazla baskı uygulamadan arkadan öne doğru çekin.
  • Bu temizleme uygulamasını silinizdeki beyazlıklar giderilene kadar devam ettirin.
  • Son olarak ise ağzınıza su alarak çalkalayıp tükürmelisiniz.

Bu işlemler gerçekleştirildiği taktirde ağzınızda oluşan bakterileri temizleyip sağlıklı bir ağza kavuşacaksınız. Ağzınızda oluşabilecek kötü kokulara da engel olabileceksiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir