Diş Tedavisi

Diş Fırçaladıktan Sonra Ağız Neden Kokar?

Diş Fırçaladıktan Sonra Ağız Neden Kokar

Zaman zaman herkes istenmeyen ağız kokusu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Oluşan ağız kokusu yüzünden rahatsız hissedebilir ve başkaları ile iletişim kurmaktan kaçınabilirsiniz. Bu durum karşısında kişilerin ilk başvurduğu yöntem diş fırçalamadır. Ağız temizliği ve normal bir nefes için günde iki defa olacak şekilde dişlerin fırçalanması tavsiye edilmektedir. Peki düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanıza rağmen koku hala devam ediyorsa? Yaptığınız bakımların fayda etmemesi ve kötü ağız kokusunun devam etmesine neden olan birçok etken bulunmaktadır. Bu yazımızda diş fırçalamadan sonra ağız kokusuna sebep olabilecek etkenler ve çözümleri ile ilgili önerilerde bulunacağız.

Ağız Kokusuna Neden Olabilecek 6 Etken

  • Ağız Kuruluğu

Bakterilerin ağız içerisinde birikmesi ile tükürük eksikliği meydana gelebilir. Bu durum ise ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunan bir etkiye sahiptir. Ağız kuruluğuna sebep olan durumlar arasında gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmemesi, bazı tıbbi sebepler ve kullanılan ilaçlar yer almaktadır. Eğer ağız kokusunun kuruluk sebebi ile oluştuğunu düşünüyorsanız daha fazla su tüketmeye özen göstermelisiniz. Eğer ağız kokusu su içmenize rağmen devam ediyorsa bir hekime görünmeniz gereklidir.

  • Yiyecek

Yenilen bazı yiyecekler de ağız kokusunun yaşanmasına sebep olmaktadırlar. Fırçalama sonrası bile bu kokular devam edebilmektedirler. Soğan, sarımsak ve kahve gibi bazı yiyecek ve içecekler sonrasında ağızda koku meydana gelebilmektedir. Titiz bir şekilde fırçalamış olsanız da bu koku durumu bir süre hissedilebilir.

  • Boşluklar

Diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve ağızda oluşan diğer sağlık problemleri ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

  • Tıbbi Durumlar

Asit reflü, boğaz ağrısı, sinüs enfeksiyonları ve diğer kronik rahatsızlıklar, uzun süren rahatsız edici ağız kokusu altında yatan sebep olabilir. Ağız vücuda açılan kapı olarak tanımlanmaktadır. Bu sebeple ağız kokusunun bir sağlık probleminden kaynaklandığı kanısındaysanız, diş hekiminizi ziyaret ederek şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz.

  • Gargara

Gargaranın ağız kokusuna yardımcı olduğu düşünülmektedir. Birçok insan, alkol bazlı gargarada yer alan çeşit de dahil olmak üzere, alkolün ağzınızda kuruluk meydana getirerek ağız kokusuna sebep olduğunu bilmemektedir. Ağız kuruluğuna engel olmak için ve daha uzun süren naneli ferahlık için alkolsüz bir gargara tercihi yapılmalıdır.

  • Sigara ve Tütün Ürünleri

Eğer sigara ve tütün tüketiyorsanız fırçalama işlemi tek başına kokuyu gidermede ve önlemede yetersiz kalabilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı bırakılarak birçok sorun beraberinde ağız kokusunun da önüne geçilebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir