Diş Tedavisi

1 Günde Kaç Kanal Tedavisi Yapılır?

1 Günde Kaç Kanal Tedavisi Yapılır

Kanal tedavi uygulaması dişte farklı nedenlerle oluşan tahribat ile bağlantılı olacak  şekilde tek ya da iki seansta gerçekleştirilmektedir. Dişteki enfeksiyon fazla yayılmış ise kanal tedavisi üç seans kadar sürebilmektedir. Kanal tedavisi bir endodontist ya da diş doktoru tarafından yapılmaktadır. Endodontist, pulpa ya da diş siniri rahatsızlıklarının sebepleri, teşhisi, engellenmesi ve tedavisinde uzman olan bir diş hekimidir.

Kanal tedavisinde öncelikle kök kanallarının biçiminin görüntülenmesi için röntgen çekilmesi gerekmektedir. Röntgen çekilmesi ile diş ve çevresindeki bir kemikte herhangi bir enfeksiyon olup olmadığı belirlenmektedir. Endodontist ya da diş doktoru daha sonra dişin yanındaki yeri uyuşturmak için lokal anestezi uygulaması yapmaktadır. Diş siniri öldüğü için lokal anestezi tercih edilmeyebilir. Ancak genel olarak diş hekimleri hastanın kendisini rahat hissetmesi adına lokal anestezi uygulamaktadır. Ardından, diş doktoru, tedavi esnasında bölgeyi kuru tutabilmek amacıyla dişin etrafına su geçirmeyen özelliğe sahip olan bir malzeme yerleştirmektedir.

Bir sonraki aşamada, enfeksiyon olan bölgeye erişmek için dişin içerisine bir delik açılmalıdır. Bakteriler ile beraber diş özü, çürümüş sinir dokusu ve bu alan içerisindeki ilgili enfeksiyon döküntüleri dişten uzaklaştırılır. Temizleme uygulamasını tam anlamı ile gerçekleştirebilmek ve kanalı düzgün bir biçimde doldurabilmek için kanal genişletilmelidir.

Kanal genişletilmesi amacı ile tırnak törpüsü şeklinde kanal aletleri kullanılır. Bu uygulama kanal eğeleme olarak da isimlendirilmektedir. Kanal eğeleme işlemi esnasında artık sinirler alındığı için hasta herhangi bir ağrı hissi yaşamaz. Hem eğeleme uygulaması sırasında birikmiş olan döküntüleri hem de içeride kalan kalıntıları arındırmak için, su ya da sodyum hipoklorit bileşenleri düzenli olarak kullanır.

Diş düzgün bir şekilde temizlenerek sızdırmaz duruma getirilmelidir. Bazı diş doktorları, dişi kalıcı olarak doldurmadan evvel bir hafta beklemeyi uygun görmektedir. Bir enfeksiyon durumunun olduğundan şüphe ediliyorsa, diş doktoru enfeksiyonu ortadan kaldırmak için dişin içerisine özel bir ilaç yerleştirebilir. Bazı diş doktorları ise diş temizliğinin yapıldığı günde dişi kapamayı tercih etmektedir. Kök kanalı tedavisi aynı gün içinde bitirilmeli, aksi takdirde dişlerdeki bu oyuğa tükürük ve yemek gibi artıkların dolmaması amacıyla geçici dolgu uygulaması yapılmalıdır.

 

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir