Diş Tedavisi

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir

Kanal tedavisi bir diş doktoru ya da endodontist tarafından yapılabilmektedir. Diş pulpası ya da sinirinin sorunları ve yaralanmasına neden olan kaynakların teşhis edilmesinde, tedbirlerin alınmasında ve tedavisi alanında uzmanlaşmış olan diş doktoruna Endodontist denilmektedir.

  • Kanal tedavisi esnasında uygulanacak olan ilk adım, kök kanallarının formunu görmek için bir röntgen filmi çekmektir. Böylece etraftaki kemiklerde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı rahatlıkla kontrol edilebilmektedir.
  • Diş doktoru dişin yan kısmındaki bölgeyi uyuşturmak amacıyla lokal anestezi uygulaması yapacaktır. Bazı durumlarda diş siniri öldüğünden dolayı anestezi uygulamasına gerek duyulmayabilir. Ancak pek çok diş doktoru hastanın rahat hissetmesi ve sürecin daha düzgün uygulanabilmesi için bölgeyi uyuşturmaktadır.
  • Kanal tedavisi esnasında o alanı kuru ve tükürük süz tutmak için dişin çevresine bir lastik tabakası yerleştirilmektedir.
  • Diş doktoru bunun sonrasında kök kanalına bir ulaşım kanalı açacaktır. Bu delikten içeride bulunan zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokusuyla pulpa dişten alınır. Temizleme uygulaması kök kanal törpüleri kullanılarak yapılır.
  • Çapları git gide artan törpüler sırası ile bu delik içerisine yerleştirilerek kullanılır. Ayrıca kök kanallarının çeperlerini kazıyıp fırçalayarak arındırmak için diş boyunca çalışma yapılır.
  • Bu kısımdan çıkan mikro kalıntılar düzenli bir şekilde temizlenir. Dişin iç bölümünün iyice temizlenmesinin ardından açılan delik kapatılır.

Kanal tedavisi yapılacak diş özü hala canlı halde ise ve kişinin genel bir sağlık sorunu, sistemik bir rahatsızlığı bulunmuyorsa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Fakat enfeksiyon durumunun ileri seviyede olduğu hallerde ve diş hassasiyetinde hekim tarafından antibiyotik kullanımı tavsiye edilebilir.

Tedavi Aşamaları Nelerdir?

  • Diş röntgeni çekilerek kök kanalları ve çevre kemiklerdeki iltihap durumu incelenir.
  • Lokal anestezi ile uygulama yapılacak dişin çevresi uyuşturulur. Sinirin öldüğü hallerde anestezi uygulamasına gerek yoktur.
  • Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu etrafındaki bakteri ve enfekte dokular alınır.
  • Ardından kök kanalları temizlenir ve meydana gelen boşluğa dolgu yapılarak yeniden enfekte olmasına engel olunur.

Dişte yer alan boşluğa yapılan dolgu uygulamasında son dönemlerde dijital porselen dolgu sistemi kullanılmaktadır. Bu çeşit dolgular dişe destek yönünden çok daha etkili olmaktadır. Yani kanal tedavisi yapılan dişin ömründe kısalma olmamaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir