Diş Tedavisi

Retainer Tel Varken Diş Taşı Temizlenir Mi?

Retainer Tel Varken Diş Taşı Temizlenir Mi

Ortodonti tedavisi bitmiş olduğunda, braket sökülmüş olduğunda veya şeffaf plak ile tedavi görülmüş ise ataşmanlar temizlendiğinde, diş tekrardan önceki durumuna dönebilir. Bu sebep ile ortodonti tedavisinin sonunda durumun kalıcı olması için pekiştirme tedavisine geçilmesi gerekir. Pekiştirme tedavileri, aktif tedavileri sonlanan hastanın pasif olarak tedavisinin sürdüğü dönem de denilebilir. Bu dönemin zamanı ve seçilen aygıtlar, her tedavi başı sahip olunan ortodontik anomaliye, tedavinin neticesinde ulaşılan başarıya, uzmanın kişisel seçimine göre farklılık gösterir. Bu zamanda en fazla seçilen aygıt sabit retainer adı verilen teldir, çoğunlukla üst ve alt tarafta dişin arka kısmına hekiminiz tarafından uygulanan ince tellerdir. Bu ince teller pasiflerdir ve dişlerin üstünde bir baskı oluşturmaz. Hastaların konuşmasına veya diş ve ağız temizliklerini yapmasına engel değildir. Gerekli ise bu evrede diş taşı temizliği yapılmasına da engel teşkil etmemektedir. Aşırı sert bir madde ısırılmadığı müddetçe kolay kolay kopma ihtimali yoktur. Retainer tellerin sayesinde estetik bakımdan ön plana çıkan keser dişin önceki haline dönüşme eğilimi düşmektedir.

Ortodontik tedavi tekniği esnasında diş, dişleri saran kemik içinde hareketini sürdürmektedir. Dişlerin hareket ettiği güzergahta kemikte yıkım, hareketlerin tersi güzergahta kemik yapımı gerçekleşir. Ayrıca dişi saran diş eti dokusunda da değişiklikler meydana gelir ve meydana gelen yeni hale diş etinin de uyum sağlaması gerekir. Kemikler ve diş eti dokularının tekrardan organize olduğu bu evrenin güzel değerlendirilmesi dişte bozulmaların oluşmaması için çok mühimdir. Hekimlerin bu evrenin ne kadar mühim olduğunu bütün hastalarına detaylı bir şekilde söylemesi ve hastalarının da gereken önemi göstermesi gerekir.

Kişinin dişlerinin haline göre 3 ayrı retainer teli kullanılabilmektedir.

Hareketli Retainer: dişin ön kısmından paslanmayan çelik tellerin geçmiş olduğu, akrilik ekipmanlardan yapılan ve hastadan ölçü alınıp hazırlanan halk içinde damaklık olarak bilinen takıp çıkarılan apareydir. Ortodontik tedavi tekniğinin ardından kişiler tarafından tel görünüşü arzu edilmediğinden hareketli tellerin kullanımı günümüzde düşmüştür.

Essix Retainer: tedavi bitiminde kişiden ölçü alınıp hastaya özel hazır edilen pasif şeffaf plaktır. Bilhassa tedavi bitimi ilk 1 sene önerildiği biçimde kullanmak mühimdir. Şeffaf olduğundan dolayı estetik görünürler ve sosyal yaşamda söylenmediği sürece çoğunlukla fark edilmezler.

Sabit Retainer: dişin dil bölgesine yapıştırılan pasif ve ince bir teldir. Dışarıdan bakıldığında görülmeyecek olmaları avantajdır. Çoğunluk ile alt çenede köpek dişin arasına, üst çenede ise ön dört keser dişin arka kısmına takılır. Bu sabit teller dişin hareket halinde olmasını engeller. Çoğunlukla 3 sene dişte durması ve gerek görülmediğinde çıkarılmaması önerilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir