Retainer teli; ortodonti tedavi tekniği sonlandığında düzelmiş olan dişlerinizin eski haline dönüşmemesi için takılmaktadır. Diğer bir ismi ile pekiştirme tedavi tekniğidir. Dişin yeni yerine, diş eti veya kemik dokularına adaptesi retainerlerin sayesinde oldukça kolay temin edilir. Retainer tellerinin hangi vakit ve nasıl uygulanmaları gerektiği ortodontistler tarafından belirlenmektedir.
Retainer teli dişte çürük ya da diş taşının ortaya çıkmasına sebep olmaz. Retainer telinin takılmasının ardından ağız temizliğine önem verilmeli ve gün içerisinde en az iki kez dişlerinizi fırçalamalısınız.
Tüketmiş olduğunuz sert bir besinden ya da başka bir sebepten dolayı retainer teliniz konumlandığı yerden oynar veya kırılır ise zaman kaybetmeden doktorunuz ile iletişim haline geçmeniz gerekir.
Üç çeşit retainer bulunmaktadır:
Hareketli Retainer
“ Damaklık” şeklinde elde edilen apareydir. Bu apareyi kullanan kişiler kolay bir şekilde takıp çıkartabilir. Kişinin kullanma alışkanlığına göre yarar sağlamaktadır. Eğer bu damaklığın kullanımı ihmal edilir ise dişin bozulma şansı yükselir.
Sabit Retainer
Tıpkı braketin uygulanma adımındaki gibi yapıştırılan bir çeşit retainer telidir. Dişin arka kısmına uygulandığından dolayı dışarıdan bakıldığında fark edilmez. Hedef, dişin hareket halinde olmasının önüne geçerek önceki haline dönüşmemesini temin etmektedir.
Essix Retainer
Şeffaf plak biçimindedir. Tedavi sonlandığında kişinin ağız ölçüsü alınır ve dişin düzgün bitmiş olduğu biçimdeki son kalıp çıkarılır. Bu şeffaf plaklar, kişiler tarafından ilk aylar tam gün, ardından ise sadece gece uyur iken takılır. Kişinin rahat bir şekilde takıp çıkaracağı plak çeşididir.
Retainer Tel Kullananlar Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ne kadar ortodonti tedavi tekniğinin ardından retainer teli normal diş teli gibi olmasa da dikkat edilmesi gereken unsurlar yer almaktadır. Yer alan bu unsurların genel itibarıyla normal bir kişinin de dikkat etmesi gerekir. Diş doktoru tarafından da belirtilmiş olan bazı kurallar aşağıdaki gibidir:
- Günlük düzenli olarak diş fırçalamaya dikkat edilmeli.
- Dişin arka yüzeyi fazladan fırçalanır.
- Ağız gargarası kullanmak gerekir.
- Diş ipi kullanımıyla erişilemeyen yerlere ulaşım sağlanmalıdır.
- Düzenli bir şekilde diş doktoru kontrolüne gitmek gerekir.
Değinilen bu unsurlar sonucunda dişin arka tarafında bulunan telde herhangi bir problem meydana gelmeyecektir. Bunun yanı sıra hastaların dişinde çürüme de ortaya çıkmayacaktır. Böylelikle hastaların arzu ettiği görüntüyü nerede ise yaşam boyu taşıması mümkün kılar.