Diş eti rahatsızlığı, diş etinin bakteriler ile enfekte olması neticesi ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyon, diş eti dokusunun iltihap kapmasına ve tahriş olmasına sebep olmaktadır. Çoğu yetişkin hasta, yaşamının bir noktasında diş eti rahatsızlığı geçirmektedir. Diş eti rahatsızlığı erken dönemlerde ameliyatsız bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Fakat rahatsızlık ilerlemiş ise ve ciddi sorunlara sebep olmuş ise, tedavi için cerrahi tekniklere gereksinim duyulabilmektedir. Diş eti rahatsızlığını erken idrak etmek ve tedavi etmek oldukça mühimdir. Bu sebep ile diş eti rahatsızlığı semptomlarını öğrenmek gerekmektedir.
Diş Eti Rahatsızlıkları Nelerdir?
Diş eti rahatsızlığı birkaç adımda meydana gelmektedir. Erken dönem diş eti rahatsızlığı kısacası halk arasında diş eti iltihabı olarak bilinmektedir. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, dişi çene kemiğine sabitlemeye yarayan periodontal bağlar iltihaplanmaktadır. Bu seviyedeki diş eti iltihaplanmasınaysa “periodontitis” ismi verilmektedir. Periodontitis, ciddi bir diş eti sorunudur ve zaman geçirmeden tedavi görmesi gerekmektedir. Diş eti rahatsızlığının semptomlarının erken dönemde idrak edilmesi güç olabilmektedir.
Diş Eti Rahatsızlığı Semptomları
Erken dönem diş eti rahatsızlığının semptomları içerisinde diş etinde şişme, kızarma ve hassasiyet yer almaktadır. Dişler fırçalandıktan veya diş ipi kullanımının ardından da diş etinde kanama meydana gelebilir. Diş eti rahatsızlığı semptomları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir.
Şişmiş ve Kırmızı Diş Eti
Bu durum, diş etinde bir sorun olduğunun ilk belirtisi olmaktadır. Diş eti rahatsızlıkları, tipik olarak diş eti çizgisi süresince iltihaplanmayla başlamaktadır. Sağlıklı diş eti sağlıksız diş etlerine kıyasla renk olarak farklılaşmakta olup renk tonu ise açık pembedir. Şayet diş etinde normal dışı bir kızarıklık görülür ise, hekime başvurmak gerekmektedir.
Ağız Kokusu
Ağızda, normal koşullarda, çok fazla bakteri yer almaktadır. Bakteriler, dişin yüzeyine biriken plaklarla beslenmektedir. Plakların temizliği yapılmadığında ağız içerisindeki bakterilerin sayıları da artmaya başlamaktadır. Bakteriler, diş etini ve dişi tahriş ederek ağızda hoş olmayan bir kokuya neden olabilecek toksinler salgılamaktadırlar. Ağızda hoş olmayan koku, diş eti rahatsızlığının bir semptomu olmaktadır.
Küçülen Diş Eti
Normal olan hacimlerini yitirmeye başlayan diş etleri de diş eti hastalıklarının belirtileri arasında yer almaktadır.
Diş etlerinin iltihaplanması yahut enfekte olması sonucunda karşı karşıya kalınan diş eti hastalıklarında çok daha ciddi sorunların yaşanmaması adına diş hekimine başvurmalı ve gerekli olan tedavi en kısa süre içerisinde uyulamaya başlanmalıdır.