Diş implant işlemi nasıl yapılır sualinin yanıtı dört adımdan oluşmaktadır. İmplant tedavi tekniği için ilk olarak ayrıntılı bir muayene yapılmaktadır. Böylelikle kişinin diş ve ağız yapısı, çene kemiği ve dişin birbirleri ile olan ilişkileri ayrıntılı şekilde incelenecip değerlendirilmektedir. Radyografi ya da kişinin hali ile ilişkili olarak tomografi çekilerek konumlandırılması gerekli olan implantların sayısı, yeri ve nitelikleri belirlenmektedir.
Ayrıntılı muayeneden sonra işlem adımına geçilmektedir. Kişiye lokal anestezi yapılmaktadır. Bazı hallerde kişinin arzusu üstüne sağlık halinin müsait olması şartı ile genel anestezi de uygulanabilmektedir.
İmplantların konumlandırılacağı oyukların oluşturulması için işlem uygulanmaktadır. Bunun için özel matkaplarla çene kemiğinde oyuklar açılmaktadır. Bu işlem sonrasında da vida biçiminde olan implantlar bu oyuklara konumlandırılmaktadır. Sonrasında diş etine dikiş atılarak üstü kapatılmaktadır.
İşlemden sonra süresi kişinin sağlık haline, hayat alışkanlıklarına ve implant sayısı ile ilişkili olmak üzere iyileşme safhasına geçilmektedir. İmplantın çene kemiği ile bütün hale gelmesi de kesinlikle beklenmelidir. Bu zaman dilimi 3ay ile 6ay arasında değişmekte olup süreç sonrasında implant çene kemiği ile bütünlük sağlamaktadır. Bu sürede kişinin hali ile ilişkili olarak geçici protezler konumlandırılabilmektedir.
İmplantın kemik ile bütün hale gelmesinin tamamlanmasının ardından implantın üstüne protez diş konumlandırılmaktadır. Protez diş kişinin isteğine göre zirkonyum ya da porselen olarak tasarlanabilmektedir. Protez diş eksikliği ile ilişkili olarak tek bir krondan tam proteze dek her büyüklükte yapılabilmektedir.
Diş İmplant İşlemi Hangi Kişiler İçin Uygundur?
Diş implant işlemi on sekiz yaşını geçmiş, kemik gelişimini tamamlamış nerede ise her kişi için uygun olmaktadır. Bazı haller implant tedavisi işleminin başarılı ya da kişinin genel sağlık hali için tehlike oluşturduğundan dolayı tedavi özel olarak planlanmaktadır.
Diş implant işlemi için tehlikeli durumlar;
- Yeterli olmayan çene kemiği: Çenede implantın tutunacağı yeterli kemiğin yer almadığı hallerde kemik tozu tercih edilerek kemik hacmi yükseltilebilir ya da başka bir kısımdan kemik nakli yapılabilmektedir.
- Çok fazla sigara tüketimi: Sigara ağız içinde yara iyileşmesini ağırlaştırdığı ve enfeksiyon tehlikesini yükselttiğinden dolayı çok fazla sigara tüketen kişilere implant işlemi önerilmemektedir. Kişiden implant işleminden bir müddet evvel ve işlemden bir müddet sonrasına dek sigara tüketmeyi bırakılması istenmektedir.