Ortodontik tedavi tekniğinde sırasıyla uygulananları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Doktorun tercihine göre azı dişinden bir veya birkaçına bant ya da tüp tercih edilir. Bu tüpler aynı braketin yapıştırılmasına benzemektedir.
- Bantlar takılır iken kişi dişlerinin arasına sanki kalın bir kürdan girer gibi sıkışma hissetmektedir, bu hal birkaç dakika içerisinde geçmektedir. Ardından sırasıyla bütün braketler yapıştırılmaktadır.
- Ardından ark teli takılmaktadır ve tel uzun ise ağza göre ayar verilerek uzun olan yerleri pens desteğiyle keser. Son adımdaysa, ark teli ufak ligatür telleri veya elastik figürler ile braket başlanarak aslında tedavi tekniğinin ilk adımı atılmış olmaktadır.
Tedavi Tekniğine Nasıl Başlanır?
Ortodontik tedavi tekniğine başlanması için, kişinin ağzındaki bütün dolgular temizlenir, sağlam hale getirilir ve diş taşı temizliği yapılmaktadır. Şayet diş çekimi gerekliyse ortodontist tarafından çekilmesi belirlenen diş kesinlikle tedaviden evvel kişinin diş doktoru tarafından çekilmesi gerekmektedir. Ağız temizliği de temin edildiğinde artık kişi ortodontik tedavi için hazır demektir. Hastalar tarafından en fazla merak edilen husus kişi koltuğunda acı hissi duyup duymadığıdır. Kişi koltuğunda herhangi bir sızı ve acı hissi duymamaktadır, fakat eve gittiğinde akşam vakti ağrı hissedebilmektedir. Braket yapıştırılıyorsa, çoğunlukla hekim olayın da haline göre üst çenede işlem yapmaktadır. Çoğunlukla alt çenedeki işleme birkaç seansın ardından başlanmaktadır. Bu da kişinin brakete alışmasını temin ederken, çapraşıklığa üst çeneden başlanması içindir. Ardından birkaç seansın sonrasında alt çenedeki işlemlere başlanmaktadır.
Ortodonti Tedavi Tekniği Planlaması Nasıl Yapılmaktadır?
İlk muayenenin ardından ortodontik tedavi tekniği için bütün koşullar uygunsa, tedavi tekniğine karar verilmişse, sorunun kesin belirli hale gelmesi ve tedavi planının ona göre uygulanması gerekmektedir. Tedavi sürecine geçim aşaması için bazı kayıtlar alınmakta ve ortodontist tarafından incelenmektedir. Bu kayıtlar; ağız dışı ve içi resimler, üst ve alt çenede alınmış olan ölçüler, yan kafa filmi biçimindedir.
Bu kayıtların hazırlanmasının ardından, olayın haline göre tedavi planı ayrıntılı olarak tartışılır ve kişiye randevu verilir. Bu randevuda doktor kişiye tedavi tekniğinin planı hakkında ayrıntılı bilgiler vermektedir. Şayet tedavi tekniğinin başlanması için bazı dişlerin çekilmesi mevzubahisse bu dişler hakkında da kişiye bilgi verilmektedir. Kişi için genişletme apareyi veya hareketli aparey tercih etmesi ön görülüyorsa diş doktoru teknisyene göndermek için 2. ölçü almaktadır.