Kanal tedavisi birçok farklı sorundan kaynaklı olarak gerekli olmaktadır. Dişteki pulpa, diğer bir ifade ile sinir ve kan damarı dokusu enfekte olduğu zaman kanal tedavisi gerekmektedir. Pulpa çok hasar gördüğünde de uygulanan tedaviler arasında kanal tedavisi bulunmaktadır. Belirtmiş olduğumuz durumlar genel olarak çok derin çürüklerden çatlak dişlere, kırık dişlerden dişlerde meydana gelen travma kaynaklı da olmaktadır.
Diş sinirleri, dişin doğal yapısı içerisindeki kanallarda yer almaktadır. Kanal tedavi tekniği diş sinirinin çıkartılması uygulamasıdır. Travma ya da çürük gibi sebepler ile dişin orta bölümünde yer alan sinirin zarara uğradığı veya öldüğü hallerde yapılan bir tedavi tekniğidir.
Diş sinirine erişmiş bir çürükte soğuk hassasiyeti ve ardından ağrı oluşmaktadır. Bazen dişlerdeki ağrı bir sürenin ardından sessiz bir evreye girmektedir. Bu evre dişin sinirinin öldüğü ve kokmaya başladığı evredir. Eğer tedavi edilmez ise kökün ucunda enfeksiyon gelişmeye başlar ve bir dönemin ardından büyük bir ağrı ile yüzde şişlik ortaya çıkmaktadır.
Kanal tedavi tekniği bu kokuyu ve enfeksiyonu engellemek için yapılmaktadır. Bir kanal tedavi tekniğinin başarılı olması ve bozucu yer ortaya çıkarmadan uzun seneler ağızda kalması için sinir boşluğunun kökün ucuna dek mikroptan arındırılması ve tekrardan mikrop üremesinin önüne geçmek için de kökün ucuna dek tamamı ile doldurulması gerekir. Kökün ucuna dek uygulanamayan kanal dolgusuyla tekrardan mikrop üreme tehlikesi bulunmaktadır.
Kanal tedavi tekniği uygulanan dişlerin bir sinir tarafından beslenmesi söz konusu değildir. Tedavi uygulanmış olan bu dişler kuru ağaç gibi çok kırılgan yapıda olduğu gibi renkleri de değişebilmektedir. Kimi durumlarda kanal tedavi tekniğinin ardından bile dişin kök ucu etrafında iltihap alabilmektedir. Kistli olan bir diş vücudun öteki bölümleri için sürekli bir enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Kişi ağrı hissetmese de kistli dişin kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kök kanallarının içerisinde ve kök ucunda yer alan mikroorganizmalar endodontik başarısızlığa neden olabilmektedir. Kistli olan bir dişte ve kök ucuna dek tam dolumu uygulanmamış eksik kanal tedavisinde üreyen mantarlar ve bakteriler vücuda yararlı olmayan birtakım enzimler ve toksinler üretmektedirler. Bazı zamanlarda kanal dolguları radyografik olarak tam anlamıyla dolmuşsa da erişilemeyen yan kanallar nekrotik ve bakteri doku barındırabilmektedir. Bu nedenle kanal tedavisi uygulamasının gerekli olduğu durumlarda zaman kaybetmeden tedaviye bir an önce başlamak gerekmektedir.