Diş Tedavisi

Kökü Çürük Dişe Dolgu Yapılır Mı?

Kökü Çürük Dişe Dolgu Yapılır Mı?

Diş çürüğü nedir? Diş çürüğü nasıl tedavi edilir? Diş çürükleri nasıl önlenir? Diş çürüğünün aşamaları nelerdir? Diş çürüğü belirtileri nelerdir? Diş çürüğü tedavi edilmezse ne olur? Diş çürüğü tedavi aşamaları nelerdir? Çürük diş hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürümesi hemen hemen herkesin başına gelen veya gelebilecek bir durumdur. Diş çürüğü kısaca dişin yüzeyindeki sert mine tabakası ve altındaki dentin dokusunun bazı durumlardan dolayı yıkımıdır.

Zamanla ağızda bakteriler birikmektedir. Ağız içerisinde biriken bakteriler gıdalar ile birleşerek ağız içerisinde asit oluşmasına neden olur. Ağız bakımına yeteri özeni göstermeyen kişilerde diş minesi zarar görür ve zamanla çürüme meydana gelir. Kısaca ağızda biriken asitler dişin yüzeyini kaplayan diş minesine zarar vererek diş çürümesine neden olur. Zaman bu çürükler ise dişlerde deliklerin oluşmasına neden olmaktadır.

Bazı yiyecek türlerini özellikle şeker, kola, gofret, kek, çikolata ve yapışkan türü gıdaların diş yüzeyine fazla teması sonucunda da diş çürümesi meydana gelebilir.

Diş Çürüğü Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Diş çürüğü kendi kendine kesinlikle iyileşmez. Tedavi edilmediği durumlarda ise diş çürüğü ilerlemeye devam eder. Dişlerinizde çürükten şüphelenmeye başladığınız andan itibaren zaman kaybetmeden mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz çürüğün durumuna göre dolgu, florür veya kanal tedavisine karar verecektir.

Diş çürüğü diş özüne kadar ilerlemediyse eğer diş hekiminizin çürük olan kısımlara temizleyecektir. Öncelikle diş mine ve dentin yapılarını çürüğü temizleyebilmek için ortadan kaldıracaktır.

Diş çürüğü frez adı verilen bir cihaz yardımıyla temizlenir. Frez ile temizleme yapılırken cihazın titreşimini hissetmeniz. Ancak kişiden kişiye değişen ufak ağrılar hissedebilirsiniz. Ağrının nedeni ise dentin yüzeyinin hassas yapıda olmasıdır. Bu ağrıya engel olabilmek için diş hekimi hastaya lokal anestezi uygulamaktadır. Diş dolgusu yapılacağı zaman sadece çürük olan alan temizlenmez. Çürüğün çevresinde de aynı zamanda bir takım düzenlemeler yapılır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir