Kanal tedavisi çürüyen dişlerin çekimi yapılmadan onarımını hedefleyen rerstoratif bir yöntemdir. Bir komplikasyon ile karşı karşıya kalınmadığı sürece yaklaşık bir saatte tamamlanan seanslardan meydana gelir. Kanal tedavisinin ilk evresinde işlem yapılacak bölge tam anlamıyla uyuşana kadar lokal anestezi uygulaması yapılır. Bölgenin uyuşması için çoğunlukla 1 ya da 2 iğne yeterli olmaktadır. Ancak bazı vakalarda 3 iğne kullanılabilmektedir. Sert dokuda bulunan çürük özel aletler aracılığı ile düzgün bir şekilde temizlenir, bu evrede mümkün olduğunca sağlam dokuya temas edilmemesi gerekir. Dişte açılan boşluktan içeriye sokulan aletler yardımıyla ilk olarak iltihaplı doku, sonrasında da kök kanalında kalan bütün sinirler alınır. Sinirlerden arındırılan kök kanalları farklı solüsyonlar ile yıkanmaktadır. Bu evrede hedeflenen kanalların iltihaplardan temizlenmesidir. Şayet diş doktoru bir seansın yeterli olduğu düşüncesinde ise dolgu ile dişi kapatır ve tedavi tamamlanır. Bazı vakalarda diş doktoru iltihabın tam olarak kurumadığı kanaatinde ise bir hafta içinde başka bir seans yapmayı önerebilir. Böyle bir durumda ise dişin üzeri geçici bir dolguyla kapatılır. Belirtilen sürenin sonunda diş iltihaptan tamamen arındırıldıysa kalıcı dolgu yapılarak tedavi tamamlanabilir. Kanallardaki iltihap ortadan kalkana kadar seanslar devam ettirilmektedir.
Kanal Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmeli?
Kanal tedavisi esnasında uygulanan lokal anestezinin etkisi ile hassa uyuşukluk hissi yaşar. Bu uyuşukluğun verdiği hissizlik nedeni ile kesici dişler yumuşak dokularda hasar meydana getirebileceğinden yemek yenmemesi gerekir. Bilhassa aşırı derece soğuk ve sıcak besinlerden kaçınılması gerekmektedir.
Tedavisi henüz tam olarak tamamlanmamış diş ile fındık ve ceviz gibi sert kabuklu yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekir. Sert cisimler sağlıklı dişler üzerinde bile olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebepten dolayı sert gıdaların tüketilmesi dişlerin kırılmasına yol açabilir.
Dişin geçici dolgusu tamamlanmış ve ağrı tamamıyla geçmiş olsa da tedavinin aksatılmaması gerekir. Kalıcı dolgu uygulaması yapılmayan dişin birkaç ay sonra daha büyük problemler doğurabileceğinin unutulmaması gerekir.
Kalıcı dolgu işlemi yapılana kadar kanal tedavisi uygulanmamış bölgenin kullanılmasına özen gösterilmelidir. Geçici dolgular sertleştiği zaman bile basit bir şekilde kırılabilir ve çevresindeki diş dokusuna zarar verebilir.