Kanal tedavisi, enfekte olmuş veya çürümüş dişleri kurtarabilmek amacı ile gerçekleştirilen bir yöntemdir. Çürüyen her dişe kanal tedavisi işlemi yapılmamaktadır. Çürük dişe dolgu tedavisi yetersiz kaldığı taktirde, iltihaplanma varsa, çürük durumu ileri seviyedeyse ve ağrı yaşanıyorsa kanal tedavisi uygulanmaktadır.
Dişte oluşan çürükler zamanında tedavi edilmez ise çürük derinlere inmektedir. Bunun sonucunda ise dişte yer alan sinirlerde iltihaplanma meydana gelmektedir. Diş sinirlerinde iltihaplanma olması kişinin aşırı derecede ağrı yaşamasına sebep olabilir. Ayrıca sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet ile dişlerde kararma gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir.
Dişlerin dış bölümünde sert olan mide dokusu, iç bölümünde ise diş kökü boyunca uzanan damar ve sinir paketinden meydana gelen bir boşluk bulunmaktadır. Dişin canlı olmasını sağlayan ve hayat veren dokular, dişin merkezindeki bu boşlukta bulunan ve pulpa olarak isimlendirilen damar ve sinirlerdir. Kanal tedavisi esnasında dişin sert dokusunun içerisindeki kök kanalı olarak adlandırılan doğal boşlukta yer alan yumuşak doku yani pulpa ile diş siniri çıkarılmaktadır. Dişin içi temizlendikten sonra açılan boşluğun doldurulması işlemi yapılmaktadır.
Dişten alınan diş siniri diş sağlığı ve fonksiyonu için hayati bir öneme sahip değildir. Ancak diş sinirinin alınması sonucunda kişinin şiddetli ağrı yaşamasına engel olmaktadır. Bu sinir yalnızca soğuk ve sıcak algısı için bulunan duyusal bir sinirdir.
Kanal tedavisi esnasında düşünülenin tersine ağrı hissetme gibi bir durum bulunmamaktadır. Kanal tedavisinde, tıpkı dolgu tedavisinde olduğu gibi diş ve çevredeki dokular etkin bir biçimde uyuşturulmaktadır. Kanal tedavisi çoğunlukla 1 saat içerisinde tamamlanmaktadır. Kök kanallarını genişletebilmek amacıyla kullanımı tercih edilen cihazlar ve sistemlerin gelişmesi sayesinde kanal tedavisi uygulamasının süresinde kısalma meydana gelmiş ve işlem basit bir hale gelmiştir.
Kanal Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
- Kök kanalları ve çevre kemiklerdeki iltihaplanmayı görüntülemek amacıyla diş röntgeni çekilmektedir.
- Dişin etrafı lokal anestezi ile uyuşturulur.
- Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu etrafındaki bakteriler ve enfekte olmuş doku çıkarılır.
- Ardından kök kanalları temizlenir ve meydana gelen boşluğa dolgu yapılarak yeniden enfekte olmasına engel olunur.
- Dişteki boşlukta gerçekleştirilen dolgu işlemi için son zamanlarda dijital porselen dolgu sistemi kullanılabilmektedir. Bu çeşit dolgular dişte destek oluşturma açısından çok daha etkili olmaktadır. Yani tedavi yapılan dişin ömründe kısalma yaşanmamaktadır.
Kişinin dişindeki sinirler öldüğünde dişi kurtarmak amacıyla yapılan kanal tedavisi, kişinin hayatını kolaylaştıran bir uygulamadır. Kanal tedavisi sırasında yeteri kadar özen gösterildiğinde ve titiz davranıldığında tedavi sonrasında herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.