İltihaplı diş kanal tedavisi olur mu? Diye soracak olursanız, evet iltihaplı diş de kanal tedavisi mümkündür. Diş hekimi, dişin içerisinde yer alan iltihaplı dokuları temizledikten sonra, dişin içini özel malzemelerle doldurarak enfeksiyonu tedavi etmektedir. Uygulanan işlem genel olarak başarılıdır ve dişin korunmasını sağlamaktadır.
İltihap çoğunlukla kişilerin dişlerinde ortaya çıkan büyük seviyelerde çürük oluşumlarıdır. Bu durum neticesinde dişte farklı ağrıların ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu ağrı durumunun seviyesi ve şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Genellikle dişlerinde çürük olan bütün bireylerde aynı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler genellikle kişilerde ansızın baş gösteren diş ağrısı, dişte zonklama biçiminde ağrı, sıcak ile karşı karşıya kaldığında ortaya çıkan ve boyunda oluşan şişlik biçiminde meydana gelmektedir.
Bu semptomları yaşadığını dile getiren hastalara öncelikle röntgen çekim işlemi yapılmaktadır. Röntgen çekiminin amacı dişte ortaya çıkan çürük oluşumunun seviyesini tespit etmek ve daha önce gerçekleştirilen uygulamaları gözlemleyebilmektir.
Dişinizde iltihap mevcut ise ve kanal tedavisi yapılması gerekiyorsa bu konuyla ilgili diş hekiminiz size gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Pek çok hastada daha önceden işlem yapılan dönemlerde kanal tedavisi işlemi gerçekleştirildiği halde yeniden diş rahatsızlığı ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu durumun nedeni ise, önceden kök bölümünde iltihap mevcut olan kişilere yapılan kanal tedavisinin başarı ile sonuçlanmamasıdır. Bu çeşit durumlarda hasta kişiye, iltihabın ortadan kaldırılması ve kanal tedavisi işleminin ideal bir biçimde gerçekleştirilmesi için antibiyotik ilaçların kullanımı tavsiye edilmektedir.
Dişte mevcut olan iltihap durumu ortadan kaldırılmadan kanal tedavisi işleminin yapılması uygun değildir. Fakat hasta acil olan bir hal içerisinde ise iltihaplı dişe uzman hekim tarafından kanal tedavisi yapılabilir. Kesinlikle uzman hekimlerin gözetimi altında ilaç kullanımının ardından tedavinin sürdürülmesi hedeflenmektedir. Antibiyotik ilaçların kullanılmasının sonrasında dişte meydana gelen iltihaplanmanın ortadan kalktığı görülmüştür. Dişteki iltihap ortadan kaldırıldıktan sonra rahatlıkla kanal tedavisi uygulanabilmektedir.
İltihaplı Diş Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Bazı kişilerde problemsiz bir biçimde kanal tedavisi gerçekleştirilirken, bazı kişilerde 1-2 seans arasında tedavinin gerçekleştirilmesi doğru olmaktadır. Bu tedavi esnasında doktor her bir seansta kişinin röntgen sonuçlarını inceleyerek tedavinin evrelerini kesinlikle titiz bir şekilde kontrol etmelidir. Ayrıyeten tedavisi son bulan kişilerde, kanal tedavisinin mevcut durumunu ve herhangi bir sorun bulunup bulunmadığını gözlemlemek için yeniden röntgen çekiminin yapılması gereklidir. Kanal tedavisi yaşadığımız dönemde pek çok hekim tarafında gerçekleştirilen bir uygulamadır. Kanal tedavisinden iyi bir sonuç elde edilebilmesi için iltihap durumu ortadan kaldırıldıktan sonra yapılmalıdır.