Dişleri olumsuz yönde etkileyen alışkanlıklar düşünülenden daha çok olabilir. Bu hususta herkesin gereken bilgilere sahip olması gerekmektedir. Bu bilgilerin mevcut olması halinde zararlı alışkanlıklara karşı önlem alınabilmektedir. Dişlerin sağlığının yerinde olabilmesi için, ağız ve diş bakımını eksiksiz bir şekilde yerine getiren bireyler bile dikkat etmelidirler. Her ne kadar diş ve ağız temizliği konusunda dikkatli olursanız olun bu zararlı alışkanlıklar dişleri olumsuz etkilemektedir. Diş sağlığına zarar veren pek çok alışkanlık mevcuttur. Dişlere zarar veren alışkanlıklar şu şekilde sıralanabilmektedir:
Kahve, Çay ve Türün Ürünleri Kullanımı
Ülkemizde kahve ve çay kullanımı ve tütün ürünleri tüketiminin çok fazla olduğu bilinmektedir. Fakat bunlar dişleri olumsuz yönde etkileyen davranışlar arasında birinci sıradadır. İlk olarak kahve ve çayın dişlerde ciddi seviyede sararmaya sebep olduğunu bilmek gerekir. Aynı durum tütün kullanımında da meydana gelmektedir. Ayrıca dişler ile birlikte diş etleri de bu durumdan zarar görmektedir. Birçok diş eti rahatsızlığının sebebi tütün ürünleri, çay ya da kahvenin çok fazla kullanılıyor olmasıdır.
Bu hususta bilhassa tütün ürünlerine dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü dil, dudak ve ağız kanserinin sebepleri incelendiğinde en yaygın olan nedenin tütün ürünleri kullanımı olduğu görülmektedir. Netice olarak tütün ürünleri, yalnızca estetik bakımdan dişleri olumsuz etkileyen bir alışkanlık olarak düşünülmemelidir. Kanser gibi ciddi rahatsızlıklara da sebep olabileceği akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu alışkanlıklardan uzak durmak diş ve genel sağlık için gereklidir.
Aşırı Derecede Atıştırmalık Tüketimi
Ambalajlı yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Atıştırmalık olarak isimlendirilen bu yiyeceklerin tüketimi yalnızca vücut sistemleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir. Bu davranış ayrıca diş ve ağız sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Dolayısı ile aşırı derecede atıştırmalık olarak adlandırılan ambalajlı yiyecek türlerini tüketmek de dişleri olumsuz etkileyen davranışlar arasında bulunmaktadır. Ambalajlı yiyeceklerde şeker, yağ ve tuz seviyesi çok fazla yüksektir. Çok fazla atıştırmalık yenilmesi, vücudun aşırı derecede şeker, tuz ve yağ ile karşılaşması demektir. Bu alışkanlık zamanla diş çürükleri ve dişlerde renk değişikliği olması gibi problemlerin meydana gelmesine sebep olur.
Şekerli atıştırmalıkların çok fazla tüketilmesi diş çürüklerine yol açmaktadır. Bu yiyeceklerin tüketimine kesinlikle bir kısıtlama getirmek gerekmektedir. Eğer atıştırmalık tüketilecek ise sonrasında diş ve ağız temizliği düzgün bir şekilde yerine getirilmelidir.
Diş Gıcırdatma
Toplumda çok fazla karşılaşılan sorunlardan biri de diş gıcırdatma ve diş sıkma davranışıdır. Bu davranış sonucunda diş ve diş etleri olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Çoğunlukla bu davranış kişinin uyku evresindeyken meydana gelir. Uyandığı zaman dişlerde veya çenede ağrı duymak, ağız kuruluğu yaşanması gibi farklı semptomlar gösteren bu davranış çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bilhassa çok fazla stres altında olan bireylerde daha yaygın karşılaşılan bir sorun olduğunu söylemek mümkün. Gece vakti dişlerin sıkılması diş sağlığını önemli bir seviyede olumsuz etkiliyor.
Diş gıcırdatma her şeyden önce dişlerde aşınmaya sebebiyet vermektedir. Aşınmanın sonucunda ise zaman geçtikçe diş çürüğü ortaya çıkıyor. Ayrıca diş etlerinde çekilmeler ya da daha farklı rahatsızlıklar da yaşanabiliyor. Bu sebepten dolayı bu hastalığa yol açan durum her ne olursa olsun tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Diş Temizliğinin Hatalı Yapılması
Tabi ki de dişleri olumsuz bir şekilde etkileyen alışkanlıklar arasında dişlerin hatalı fırçalanması da yer almaktadır. Dişlerin doğru bir biçimde fırçalanması ne kadar yararlı ise yanlış fırçalama da bir o kadar zararlıdır. İlk olarak dişlerin gün içerisinde 3 defa fırçalanması gerekir. 6 veya 7 kez fırçalamak veya dişlerin fırçalanması esnasında aşırı derece kuvvet uygulamak zararlı davranışlardan biridir. Bununla beraber diş fırçalama süresinin 2 dakikanın altına düşmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Ayrıca dişlerin 10 dakika gibi uzun bir süre fırçalanması da dişleri olumsuz etkilemektedir.