Diş teli tedavi tekniğine başlayabilmek için ilk olarak kişilerin detaylı bir biçimde muayenesi yapılmaktadır, çene kemiklerin ve dişlerin durumu teker teker incelenmektedir. Sonrasında kişiden gereken röntgen tetkikleri istenir ve kaydedilir.
Hastanın dişlerinin üç boyutlu fotoğrafları çekilip, analiz edilir.
Tüm uygulamaların ardından tedavi çeşidine karar verilir ve tedavi bu uygulamanın bitirilmesinden sonra başlar.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Dişlere tel takılır iken yapılan uygulamalar sırası ile;
- Dişin yüzeyi temizlenip, var olan yüzey eklentisi, braket ve plakların yapışmasının önüne geçen şeyler uzak tutulur.
- Dişin yüzeyi braket için hazır edilir.
- Yapıştırıcının iç yüzüne işlem yapılan tarafı dişin yüzeyine tatbik edilir.
- Tüm dişlere tek tek braket uygulanır.
- Braket işleminin ardından doğru ark teli seçilir ve brakete tutturulur.
- Tel ve braket kontrol edilip ayarlanır ve uygulama bitmiş olur.
Diş Teli Tedavisinde Kontrol Nasıl Yapılır?
Diş teli tedavisi gören kişinin kontrolü genel olarak dört hafta ile sekiz hafta aralığında yapılır, bu muayenelerde diş teli uyumlamak gerekiyorsa değiştirilerek tedavinin devam etmesi temin edilir. Genel olarak sancısızdır ve kısa zamanda bitirilir.
Tel Taktırmanın Ardından Nasıl Değişiklikler Meydana Gelir?
Dişe tel takılmasının ardından klasik bir alışma zamanı vardır, bu alışma süreci genel olarak üç-beş gün sürer ve nadiren yedi günü bulmaktadır. Bazı kişilerde ise bir-iki günde problemsiz bir biçimde alışma süreci bitirilir.
Genellikle ortodontik tedavi tekniğinin hepsinde alışma sürecinde meydana gelen en temel farklılık yapılan kuvvetin hissidir, diş hareket etmeye başladıklarından dolayı ufak bir baskı hissi meydana gelir.
-
Dişinizde tel var iken nelere önem verilmesi gerekmektedir?
Ortodontik tedavi esnasında iki şeye bilhassa önem vermek gerekmektedir;
- Dişe yerleşen teller ortodontik yapıştırıcılar ile dişe sabitlendiği için bu tedavi elemanının dayanıklılığını bozacak şeylerden uzak durmak gerekiyor, örnek verecek olur isek fazla sert bir içeriği olan ya da dişler ile baskı uygulayarak koparmak gereken besinlerden uzak durmak gerekmektedir. Örneğin elma gibi besinleri dilimler haline getirerek yemek bunun en güzel örneği olacaktır.
- Ağız temizliğine önem vermek gerekiyor, rutin diş temizliği her çeşit ortodontik tedavi için çok fazla öneme sahiptir.