Diş Tedavisi

Diş Kırılırsa Ne Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Kırılırsa Ne Olur Tedavisi Nasıl Yapılır

Diş kırılırsa ne olur? Diş kırılması sonucunda nasıl bir tedavi uygulanır? Diş kırılması nedenleri nelerdir? Diş kırılması sonucunda ağrı olur mu? Diş kırılması nasıl tedavi edilir? Diş kırıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kırık diş tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kırık diş tedavisi nasıl yapılır? Diş kırılması hakkında aklınıza gelen ve merak ettiğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Diş Kırılırsa Ne Olur?

Dişlerde meydana gelen kırıklar pek çok nedenden dolayı olabilir. Örneğin; bir spor müsabakasında diş kırılması hemen hemen tüm sporcuların başına gelebilecek olaydır.  Oluşan diş kırılması olayından kısa bir süre sonra diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde oluşan diş kırığı dişinizde geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabilir.

Diş kırığına neden olan olaylarının en başında travma sonucu oluşan problemler gelmektedir.

Diş çevresinde oluşan kırıklar bazen gözle görülebilir büyüklükte olabilir. Bunun yanı sıra dişe alınan bir darbe sonucunda oluşan çatlak eğer tedavi edilmezse zaman içerisinde çatlayan bölgenin hafif bir darbede kırılmasına neden olabilir.

Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırılması sonucunda hastaların çok gecikmeden diş hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde geri dönüşü olmayan problemler ile karşı karşıya kalabilirler.

Diş kırılmasında diş hekimleri dokuya göre tedavi şekillerine veya yöntemlerine karar vermektedir.

Diş üzerinde oluşan kırık dişin kök kısmına kadar ulaşmamışsa eğer kırık olan parça diş hekimi tarafından çıkartılır. Daha sonra kırık olan dokuya tedavi uygulanır. Eğer bu kırık dişin kök kısmına kadar ulaşmışsa öncelik olarak kanal tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra ise kırık olan parça kron tedavisi ile tedavi edilir. Meydana gelen kırığın kök kısmına ulaştığı durumlarda diş ne yazık ki çekilir. Bu durumların yaşanmaması için darbe sonucunda dişinizde oluşan kırık veya çatlak gibi bir durumda vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Kırık Dişlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kırık dişlerde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dişinize aldığınız bir darbe sonucu oluşan kırık veya çatlak gibi durumlardan 30 dakika veya en geç 1 saat sonra diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Kırık olan dişinize el ile temastan kaçınmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra kırık olan dişiniz üzerindeki kırık parçayı bir pamuk yardımı ile alabilirsiniz. Diş hekiminizin yanına gittiğiniz zaman kırığın nasıl oluştuğunu diş hekiminize anlatmanız gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir