Bruksizm, kişinin dişlerini gıcırdatması, çenesini veya her ikisini birden sıkması eylemidir. Bruksizm, bir kişi uyanıkken veya uykudayken ortaya çıkabilir. Bruksizmden muzdarip bazı kişiler dişlerini gıcırdattığının farkında olmayabilir ve uyanıkken bruksizm belirtileri göstermeyebilir. Bruksizm olan kişiler, uyanıkken veya uyku sırasında bilinçsizce bunu yapabilirler.
Bir kişinin dişlerini gıcırdatması (bruksizm) genellikle uykuyla ilişkili bir hareket bozukluğudur. Uyurken dişlerini sıkan yahut gıcırdatan fertlerin zaman zaman horlama ve nefesini tutma olasılığı çok yüksek olmaktadır. Bu durum apne gibi diğer uyku bozukluklarına yol açabilir.
Bruksizm her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Bunun yanı sıra, bruksizmi olan bazı kişiler, diş aşınması, çene ağrısı, baş ağrısı veya diğer sorunları o kadar sık ve şiddetli bir şekilde yaşayabilir ki, tedavi edilmesi gerekir. Bruksizm (diş gıcırtdatması) bireyin kendinde olup olmadığını fark etmesi çok zor olabilir. Ancak, belirtilerini ve semptomları bilmesi bireylere ağız ve diş sağlığı için pek çok avantaj sağlar.
Bruksizm, uykudayken diş gıcırdatma, çeneyi sıkma ve ağzın aniden sıkılması veya açılmasına neden olan bir uyku bozukluğudur. Genellikle uyku sırasında psikolojik veya nörolojik problemlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bruksizm veya uykuda diş gıcırdatma, dişlere zarar verir.
Bruksizm, geceleri uyku sırasında dişlerinizi gıcırdattığınız bir durumdur. Genellikle çenesini sıkan insanları etkiler ve dişlere ve çevredeki diş etlerine zarar verebilir. Ayrıca bruksizm, uyanıkken kas aktivitesini normalden 3 kat daha fazla artırabilir ve kas kasılmaları da uyanıkken uykuya kıyasla daha güçlüdür.
Diş Sıkma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bruksizm şiddetli olduğunda, dişlerde daha fazla hasar oluşmasını önlemek ve çenedeki ağrıyı azaltmak veya ortadan kaldırmak için bazı tedaviler ve ilaçlar kullanılmaktadır.
Kişi kendisi veya diş sıkma sorunu yaşayan çocuğu için en doğru tedaviyi öğrenmek amacıyla diş hekimlerimize başvurmalıdır. Uygulanacak farklı tedaviler kişide görülen bruksizmi hafifletmeye yardımcı olmaktadır.
Çok ciddi uyku problemi yaşayan bireyler, uyku sorunları için bir doktora görünmelidir. Hekimlerimiz, onlara çene sarsıntılarını değerlendirebilecek ve uyku apnesi veya diğer uyku bozukluklarını teşhis edebilecek bir uyku uzmanına görünmelerini söyleyebilir.
Diş gıcırdatmanız endişe veya başka bir psikolojik rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, doktor sizi bir terapiste veya danışmana gönderebilir. Stres yönetimi ve diğer terapiler, bundan muzdarip kişilerde bruksizmi hafifletmeye yardımcı olabilir. Dişlerini stresten kaynaklı sıkan hastalar meditasyon tarzı rahatlamayı teşvik eden teknikleri uygulayabilirler.
Bruksizmin çene ve diş pozisyonlarınızın anormal olmasına neden olduğunu fark ettiğinizde, ısırma ve gıcırdatma alışkanlıklarınızı normalleştirerek bunu düzeltebilirsiniz. Ayrıca bruksizm sorunu yaşayan kişi kendi çenesi için ideal ve doğru pozisyonu bulmak için diş hekimlerimize danışabilir.
Hasta, diş sıkma rahatsızlığı yaşadığını fark ettiğinde ağız çene pozisyonunu normal duruma dönüştürerek, diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının önüne kolaylıkla geçebilir. Bütün bu tedaviler yanı sıra hasta birey, kendi ağzı için en uygun ve olması gereken pozisyonu öğrenmek amacı ile diş hekimimize başvurabilir.
Dişlerinizi sıkıyorsanız Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize hemen başvurmalısınız. Diş sıkma tedaviyi yaptırırken, diş gıcırdatmanıza ve strese neden olan psikolojik sorunlarınız için bir psikiyatriste de görünmelisiniz.