Diş Tedavisi

Bebeklerde En Son Hangi Diş Çıkar?

Bebeklerde En Son Hangi Diş Çıkar

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri genellikle fazlasıyla karmaşık ve çok aşamalı olan bebek gelişiminde ilk aylarda görülmektedir. Ebeveynler tarafından merakla beklenen ve çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu diş çıkarma süreci hem bebek hem de ebeveynler için oldukça zorlu bir süreçtir. Aynı zamanda diş çıkarma dönemi bebek için bir olgunlaşma sürecidir. Bu süreç içerisinde bebeğin çıkardığı dişler süt dişleri olarak adlandırılmaktadır. İlk dişten son dişin çıktığı döneme kadar belli başlı belirtiler kendini göstermektedir. Bu yazımızda okurlarımız için diş çıkarma konusunda bilinmesi gerekenleri ve en son hangi dişin çıktığı hakkında bilgilendirme yapacağız. Daha detaylı bilgiye sahip olabilmek için okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Çıkarma Nedir?

Diş çıkarma, diş etleri içerisinde gelişimini tamamlayan ve ağızda yer edinmek için hazır hale gelen dişlerin diş etini aşarak ağza yerleşmesi ile gerçekleşen tüm aşamalara verilen addır. Kısaca ifade edecek olursak, dişin çene kemiği içerisindeki konumundan, ağız içerisinde meydana gelmesine kadar gerçekleşen fizyolojik diş çıkarma olarak bilinmektedir.

Diş çıkarma dönemlerinde istenmeyen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ise hem bebeğin hem de ebeveynlerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkileyebilmektedirler. Bu nedenle bu dönemi en iyi şekilde atlatabilmek için ebeveynlerin bir hekimden tavsiye alması gerekmektedir. Belirtiler her bebekte aynı şekilde gözlemlenmeyebilir. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında genetik faktörler ve bazı çevre faktörleri etkili olabilmektedir.

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartır?

Bebeklerde diş çıkarma zamanları hem bebekte farklı olabilmektedir. Bazı bebeklerde erken dönemde bazı bebeklerde ise geç dönemde çıkmaya başlayabilirler. Bu durumda genetik faktörler etkili olabilmektedir. Diş çıkarma faktörü üzerinde etkili olabilecek faktörlerin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bebeğin geç veya erken diş çıkarmasının anormal bir durum olmadığı ebeveynler tarafından bilinmesi gereken bir durumdur.

Bebeklerin ağız yolu ile keşfetme dönemi yaklaşık olarak 3.aydan itibaren başlamaktadır. Bu dönem içerisinde bebekler etrafta bulduğu nesneleri ağızlarına götürmeye eğilimli bir yapıya sahiptirler. Bu dönemde sergilenen hareketler gelişimsel sürecin bir parçasıdır ve diş çıkarma ile bir ilişkisi yoktur.

Bebelerde diş çıkarma belirtileri 3-12 aylar arasında meydana gelmektedir. 7.ayın ortalarına doğru ise ilk diş ağız içerisinde yerini almaktadır. Bebeğin çıkardıkları ilk dişler süt dişleri olarak adlandırılmaktadır. 6 ve 12 yaş arasında ise bu süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakmaktadır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Dişlerin çıktığı dönemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ön kesici dişler 5-8.aylar arasında
  • Yan kesici dişler 9-12.aylar arasında
  • Birinci azı (molar) dişler 12-16.aylar arasında
  • Köpek (kanin) dişleri 16-20.aylar arasında
  • İkinci azı (molar) dişler 20-33.aylar arasında çıkmaktadırlar.

En son ikinci azı dişlerinin de çıkması ile beraber 20 temel diş olan süt dişlerinin çıkması tamamlanmış olur. 6-12 yaş arasında bu süt dişlerinin kök kısımları dejenere olmaya başlar ve dökülerek yerlerini 32 kalıcı dişer bırakırlar. Ergenlik dönemine girdikten sonraki süreçte ise her bireyde çıktığı dönemin farklılık gösterdiği yirmilik dişler olarak bilinen üçüncü azı dişler çıkmaktadır. Bu dişlerin de çıkması ile beraber ağız içerisindeki diş gelişim dönemi sonlanmış olur.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir