Diş Tedavisi

Azı Dişler Çıkarken Neler Olur?

Azı Dişler Çıkarken Neler Olur

Diş çıkarma süreci hem bebek hem de ebeveynler için oldukça zorlu bir süreçtir. Çıkarılırken en çok zorluk ve sıkıntının yaşandığı diş ise azı dişleridir. Azı dişler çıkarılırken bazı belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Uykusuzluk: Bebeğin bu dönem içerisinde uyku düzeninde bozulmalar yaşanabilir. Bu bozulmalar gece uyuyamama veya zamansız uyanmalar şeklinde meydana gelebilmektedir. Doğumundan itibaren uykuda herhangi bir sorun yaşamayan ve deliksiz uyuyan bebeklerde bile bu bozulmalar ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında bebeğin tekrar uyuyabilmesi için yardımcı olunması gerekmektedir.
  • Kaşıntı: Diş çıkarma döneminde en sık karşılaşılan belirti kaşıntı oluşumudur. Bu dönemde bebekler ellerini sık sık ağızlarına götürürler ya da dil çiğneme hareketi gözlenebilir. Sergilenen bu hareketler diş çıkarma dönemine girildiğini göstermektedir. Bu şekilde bir durum gözlemlendiğinde bebeğe diş kaşıma oyuncağı verilebilir.
  • İshal ve Ateş: Meydana gelen fazla tükürük oluşumu nedeni ile bebekte sulu dışkılama meydana gelebilir. Hatta bu durumun yanı sıra ateş 38 dereceye kadar yükselebilir. Eğer iki defadan fazla sulu dışkı ile karşılaşır ve ateş derecesi 38’in üzerine çıkarsa mutlaka zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
  • Salya Akması ve Ağrı: Ortaya çıkan dişteki kaşıntılar ile beraber salya akması ve ağrılar da yaşanmaktadır. Yaşanan ağrıyı baskılamak amacıyla bebekler eline aldığı nesneleri ağzına götürme davranışı sergileyebilir. Akan salyalar nedeni ile ağız çevresinde tahriş oluşabilir. Bu nedenle ağız çevresinin temiz ve kuru kalmasına özen gösterilmelidir.
  • İştahsızlık: Damaklarda meydana gelen kaşıntı ve ağrılardan dolayı bebek yemek yemeyi reddedebilir. Bu tepki normal karşılanmalıdır. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Dişler görünmeye başladığında bebeğin iştahı eski haline dönecektir.

Diş çıkarma döneminde yaşanan bu belirtiler azı dişin çıkarıldığı dönemde daha ağır yaşanmaktadır. Çünkü azı dişlerinin diş etlerini aşması oldukça zordur. Kabaran ve kızaran damaklara dokunulduğunda ısı artışı ve beyazlaşmayı fark edebilirsiniz.

Diş çıkarma süreci her bebekte aynı şekilde yaşanmayabilir. Bazı bebeklerde tüm belirtiler bir arada görülebilir, bazı bebeklerde ise birkaç belirti yüzeysel bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu süreç en fazla 1 hafta boyunca devam etmekte ve diş çıktığında sonlanmaktadır.

Ortaya çıkan belirtiler arasında en çok dikkat edilmesi gereken durum ateş ve ishaldir. Ateş ve ishalin meydana gelmesi kadar devam ettiği zaman da önemlidir. Normal koşullarda ishal durumu 3 günü aşmamaktadır. Gözlemlenen ateş durumu ise 38-38,5 dereceyi aşmamalı ve uzun sürmemelidir. Aksi taktirde ortaya çıkan bu durumlar başka bir hastalığın habercisi olabilir. Eğer bu belirtiler olması gerekenden fazla bir süre devam ediyorsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Dişler Hangi Aralıklarla Çıkarlar?

Diş çıkarma süreci oldukça uzun bir zamanı kapsamaktadır. Fakat en zor olan dönem bebeğin ilk dişlerini çıkarmaya başladığı zaman dilimidir. Diş çıkarma süreci genellikle 6.ayda başlamaktadır. Bu diş çıkarma süreci 6 yaşındaki kalıcı dişler çıkana kadar devam etmektedir. Bazı bebekler diş çıkarma dönemi erken gözlenebilmektedir. Erken süreçte 3 aylıkken diş çıkarabilmektedirler. Bazı bebeklerde ise diş çıkarma geç gözlenmektedir. Geç süreçte ise 12.ayda diş çıkarma dönemi başlayabilmektedir. Bebeklerde ilk çıkan dişler alt ve üst kesici dişlerdir. Bu dişler 6-12 ay arasında çıkmaktadırlar.

İlk dişlerin çıkmaya başlaması ile ebeveynler bu dönemin ne kadar süreceğini merak etmektedirler. Bu dönemin en zor zamanları ilk azı dişlerinin çıkarıldığı dönemdir. Bu azı dişleri 12-18 aylar arasında çıkmaya başlamaktadırlar. 18-24 aylık süreç içerisinde ise köpek dişleri çıkmaya başlamaktadır. Son olarak bebeklik dönemlerinde 24-30 aylar arasında ikinci azı dişleri çıkmaktadır. Böylece bebek süt dişlerinin tamamını çıkarmış olmaktadır. 6 yaşına ulaşıldığı dönemde ise birinci azı dişleri çıkar ve çıkan bu dişler ilk kalıcı dişlerdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir