Diş Tedavisi

Bir Diş Kaç Günde Çıkar?

Bir Diş Kaç Günde Çıkar

Bebeklerin diş çıkarma dönemi oldukça önemli bir süreçtir. Bu dönemde bebeğin dişlerinin ne zaman çıkacağı ve kaç günde tamamlanacağı merak edilen konular arasındadır. Bebeklerde diş çıkarma genellikle 4-7.aylar arasında ortaya çıkmaya başlamaktadır. Çıkacak olan dişlere bağlı olarak çıkma süreside farklılık göstermektedir. Ayrıca dişlerin çıkma süresi genetik ve çevresel faktörlerden etkilenebilmektedir. Bu faktörlere bağlı olarak diş çıkarma döneminde değişiklikler yaşanabilmektedir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Kaç Günde Tamamlanır?

Diş eti içerisinde gelişimini tamamlayan süt dişlerinin diş etlerini aşması, diş çıkarma olarak adlandırılmaktadır. Çıkarılacak olan dişin türüne göre bu dönemde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma süreci genellikle 4-7 aylar arasında gözlenebilmektedir. Çok fazla rastlanmasa da 3. ve 4.aylarda da diş çıkarılması mümkündür. Aynı zamanda bazı bebeklerin 12-14.aylarda diş çıkarma gibi bir durumları da söz konusudur. Değişen etkenlere bağlı olarak diş çıkarma erken ya da geç dönemde ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerdeki diş çıkarma süreci 3 yaşındaki süt dişlerinin tamamının çıkması ile sonlanmaktadır. 5-6 yaş arasında süt dişleri dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakmaktadır. Bebeklerde bir dişin çıkmasının ne kadar sürede tamamlanacağı konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Ancak yapılan araştırmalara bakıldığında bir dişin tam anlamı ile çıkması için 8 günden fazla bir zamanın geçebileceğini söyleyebiliriz.

Bebeklerin diş çıkarmaya başlamasından 4 ya da 8 gün öncesinde belirtiler baş göstermektedir. Diş etinde kabarmalar meydana geldikten sonra 4 gün içinde diş çıkması mümkün bir durumdur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Ortaya çıkan belirtiler bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Ancak bazen hiçbir belirti yaşanmadan dişlerin çıkma süreci tamamlanabilmektedir. Bazı belirtiler ortak olarak her bebekte görülebilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde yaşanan belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bu dönemde bebeklerde huzursuz davranışlar görülür.
  • Uyku düzenlerinde bozulmalar meydana gelir. Geceleri uykudan sık sık uyanma davranışı gözlenir.
  • Ateş ve ağrı durumu yaşanabilir.
  • En sık rastlanan durumlardan olan diş etlerinde şişlik ve yanaklarda kızarmadır.
  • Bu dönemde salya üretiminde artış meydana gelir.
  • Ağız etrafında dökülmeler yaşanabilmektedir.

Bu dönem bazı bebeklerde daha zor ve ağrılı geçebilmektedir. Bu belirtileri hafifletebilmek ve daha kolay atlatabilmek için bebeğe soğuk sebzeler verilebilir. Diş kaşıma oyuncaklarını soğuk bir şekilde vermek de diğer bir seçenektir. Ellerinizin yeterince temiz olduğundan emin olduktan sonra diş etlerine masaj da yapabilirsiniz. Bebekte meydana gelen huzursuzluğu giderebilmek için, bebeğin rahatlayacağı şekilde uygulamalar yapabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir