Diş Tedavisi

Alt Dişler Neden Çürür?

Alt Dişler Neden Çürür

Ağız bölgesi besinler ile sürekli olarak temas içerisinde olduğundan bakteriyel oluşumlara fazlasıyla açıktır. Bu sebepten dolayı ağız ve diş bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir. Diş çürükleri ve diğer ağız sorunlarının ortaya çıkmaması için ağız ve diş bakımı titizlikle yapılmalıdır. Diş fırçalama düzenli ve özenli bir şekilde yapılmadığı taktirde bakteriler oluşur ve diş minesi zarar görmeye başlar. Zarar gören diş mineleri sonucunda da çürük oluşumu meydana gelir. Bu çürük oluşumları hoş olmayan bir görüntünün yanı sıra ağız kokusuna da sebep olmaktadır. Aynı zamanda hassasiyet ve ağrılar sonucunda kişinin günlük yaşamı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu oluşumlar tedavi edilmediğinde son aşamada diş kayıpları yaşanabilir. Böyle sorunlar ile karşı karşıya kalmamak için ağız ve diş bakımı düzenli bir şekilde yapılmalı ve çürük durumu yaşandığında bir hekime başvurulmalıdır.

Dişlerdeki oluşan plaklar çürük probleminin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Aşırı derecede nişastalı ve şekerli gıdaları tüketmek ve sonrasında gereken temizliği yapmamak çürük oluşumlarına zemin hazırlamaktadır. Şekerli ve nişastalı gıdaları tüketildikten sonra ağız ve diş bakımı yapılmadığı taktirde plaklarda yer alan bakteriler beslenir. Böylelikle bakteriler daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. İlk olarak diş taşları oluşur ve sonrasında tartar ortaya çıkar. Ortaya çıkan tartarlar, plakların arındırılmasını güçleştirir ve bakteriler için bir kalkan haline gelir. Bunun sonucunda da diş çürükleri ortaya çıkar. Bu çürükler tedavi edilmediğinde ise diş yüzeyinde bulunan bakteri ve asit dişin etrafını sarar. Kan damarları ve sinirleri içerisine alan ve pulpa olarak adlandırılan iç diş maddesine kadar erişir. Bu asit ve bakteriler, tahriş ve şişliklere sebep olur. Şişlik durumu devam edip büyüdükçe sinirler ve kan damarlarında sıkışmalar meydana gelir. Bu durum dişte ağrıya neden olan ana sebeptir. Aynı zamanda plaklarda yer alan asitler, diş yüzeyinde koruma sağlayan minerallerin yok olmasına yol açar. Minerallerin yok olması ile dişlerde ufak açıklık ve delikler meydana gelir. Bu delik ve açıklıklardan bakteriler, dentin olarak adlandırılan tabakaya kadar ulaşır. Dentin tabakası diş yüzeyi ile kıyaslandığında daha yumuşak bir yapıdadır ve asitlere karşı daha az dirence sahiptir. Dentini çevreleyen asit ve bakteriler, dişte çürüğe ve ağrıya sebep olur.

Çürük Diş Nedir?

Her yaştan insanda çürük meydana gelebilir. Diş çürüğü, diş minesi ve dişlerin sert yüzeyinde hasar oluşması olarak tanımlanmaktadır. Diş yüzeyinde yapışkan yapıda olan bir bakteri filmi olan plak oluşumları meydana gelir. Bu plak oluşumları şekerli besinlerin tüketilmesi ile diş minesine saldıran asitler üretmektedir. Oluşan plakların yapışkan yapısı, meydana gelen asitlerin dişler ile sürekli olarak temas halinde olmasına sebep olur ve diş yüzeyinde zamanla parçalanmalar ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda dişlerde çürükler ve boşluklar oluşur. Diş yüzeyi ile kıyaslandığında diş kökleri daha hassas bir yapıdadır. Bu sebepten dolayı çürük oluşumlarına daha yatkın bir haldedir.

Çürüyen dişler genel olarak sıcak ve soğuğa duyarlı bir yapıdadır. Genç ve çocuklarda daha yüzeysel çürükler ile karşılaşılırken, 50 yaş ve üzeri kişilerde diş köklerinde çürükler ile karşılaşılmaktadır. Diş kenarlarında çürüklerin meydana gelmesi de yetişkinlerde meydana gelen bir problemdir. Yaş arttıkça diş florür seviyesinde azalma meydana gelir ve bu durum çürük oluşumuna yol açar.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir