Diş Tedavisi

Diş Kendini İyileştirir Mi?

Diş Kendini İyileştirir Mi

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de dişteki minenin kendi kendisini iyileştirip iyileştirmediğidir. Dişi minesinin kendi kendini iyileştiren bir yapısı yoktur. Diş minesinde aşınım ortaya çıktığında gereken tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir. Diş minesinin kendisini tek başına iyileştirememesinin sebebi de ameloblast hücresinin düşün patlatmasıyla beraber öldürmesinden dolayıdır.

Bu ölmüş hücre tekrardan oluşamayacağından dolayı diş minesinin kendisini iyileştirmesi olası bir durum değildir. Diş minesinin aşınması halinde  hiç zaman harcamadan doktorunuzdan yardım almanız gerekir.

Diş minesi aşımını engellemek için uygulamanızda fayda olacak birkaç madde vardır. Diş minesi aşınımı dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Aşınmış olan diş minesini iyileştirmek için doktorunuza tedavi olmanız gerekir. Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi diş minesinde aşınma olduğu durumda kendisini iyileştiremez. Bu problemi çözüme ulaştırmamız için önem vermeniz gereken konular aşağıda belirttiğimiz gibidir;

  • Kullanmış olduğunuz diş fırçasının kılları dişinize zarar verecek sertlikte olmamalıdır.
  • Dişinizi temizlediğiniz esnada sert bir şekilde baskı yapmamanız gerekir.
  • Bir günde 3 kez ya da üzeri dişi fırçalamak yanlış bir durumdur.
  • Dişinizi temizlerken fırçanızı 45 derece olacak şekilde tutmanız gerekir.
  • Dişinizi fırçaladığınızda fazlasıyla hassas ve küçük dokunuşlar yapmanız yeterli olacaktır.
  • Kalsiyum ve florür miktarı çok olan diş macununu kullanmalısınız.
  • Tırnak ya da kalem ısırma gibi huylardan kaçınmanız gerekir.
  • Kabuğu olan kuruyemişi katiyen dişiniz ile kırmamalısınız.
  • Dişinizi sıkma ya da gıcırdatma huyunuz var ise mutlaka doktorunuzdan yardım alın.
  • Diş hassasiyeti söz konusu olduğunda hiç vakit harcamadan doktorunuza görünmelisiniz.

Çatlak Diş Kendi Kendine İyileşir Mi?

Gün içerisinde başınıza gelen görülmez kazalar, sert bir gıdayı ısırmaya çalışmak, kırılmış olan diş gibi pek çok durum dişin çatlamasına neden olabilmektedir. Almış olduğunuz hasarın boyutu uygulanacak tedavi için fazlasıyla önem taşımaktadır. Bir dişin iç tabakasında oluşan hasarlar, birçok sorunu meydana getirebilir. Dişin çatlamasından dolayı ortaya çıkan hasarlar fazla ise diş köküne kadar inebilir ve dişinizi kaybetmenize neden olabilmektedir. Bu nedenle dişlerinize özen gösterip, yaşanabilecek aksi bir duruma karşı diş hekiminizden yardım almayı unutmamalısınız.

Dişleriniz kendisini iyileştiremez. Dişler kendi kendini yenileme özelliğine sahip değildir. Bu sebeple diş çatlaması sorunu olduğunda hiç vakit kaybetmeden doktorunuza görünmenizi öneririz.  Minesi fosfat ve kalsiyumdan oluşan dişimiz, sağlık açısından kalsiyum ihtiyacı duymaktadır. Kendisini yenilememesi tam anlamıyla dişin yapısı ile  alakalı bir durumdur. Doktorların dişi koruma altına almak için göstermiş olduğu teknikler bu nedenlerden dolayıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir