Diş Tedavisi

Dişi En Çok Ne Çürütür?

Dişi En Çok Ne Çürütür

Dişlerin sağlıklı olmasını sağlamak için diş bakımının düzenli olarak yapılması gereklidir. Fakat yalnızca dişleri fırçalamak dişlerin sağlıklı olması için yeterli değildir. Tüketilen besinlerde diş çürümesine zemin hazırlayarak dişlerin sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bazı gıdaların dişlere verdiği zararlar küçümsenemeyecek kadar büyüktür. Pek çok içecek ve yiyecek diş yapısına zarar vermektedir. Dişlerde plak oluşumuna yol açan içecek ve yiyecekler diş çürümesini hızlandırmaktadır. Dişlerde çürük oluşumunu önlemek için bu gibi gıdalar tüketildikten sonra gereken bakım özenli ve titiz bir şekilde yapılmalıdır. Ancak mümkün olduğunca dişlere zarar verecek gıdalardan uzak durulmalıdır.

Diş Çürüğüne Yol Açan Gıdalar Nelerdir?

  • Patates cipsi ve beyaz ekmek
  • Asitli içecek çeşitleri
  • Kuru meyveler ve yapışkan gıdalar
  • Enerji içecekleri
  • Alkol
  • Çikolata ve şekerleme
  • Turunçgiller

Patates Cipsi ve Beyaz Ekmek

Tükürüklerden salgılanan enzimler karbonhidratları şekere çevirmektedir. Patates cipsi ve karbonhidratlı yiyecekler hem şeker ve asit oluşumuna yol açar hem de ağız içinde dişlere yapışma durumu olduğunda diş arasına girmesine sebep olur. Ağızda asit oluşumuna yol açan bu gibi gıdalar dişlerde çürük oluşumuna yol açmaktadır.

Enerji İçecekleri ve Asitli İçecekler

Dişlerde çürük oluşumuna sebep olan en tehlikeli madde asitli içeceklerdir. Asit içerikli içecek ve yiyecekler şekerle birleşme meydana geldiğinde ortaya diş çürüğüne sebep olan durumlar çıkar. Limon, soda, kola, meyve suları ve benzeri ürünler asit içerdiğinden diş çürüğüne sebep olan gıdalar arasında yer almaktadır.

Aynı zamanda enerji içecekleri ve spor içeceklerinin sağlıklı olduğu düşünülse de durum böyle değildir. Bazı zararlı tarafları da mevcuttur. İçerisinde yer alan yüksek şeker oranından dolayı dişlerde çürük oluşumlarına zemin hazırlanır. Bu gibi içeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Ancak tüketilmesi zorunlu ise tükettikten sonra dişlerin düzgün bir şekilde bakımının yapılması gereklidir.

Sigara ve Alkol

Sigara ve alkol kullanımı da dişlerin hızlı bir şekilde çürümesine sebep olmaktadır. Tüketilen bu gıdalar diş etlerine zarar vermenin yanı sıra ağızda koku oluşmasına yol açar.

Kuru Meyveler ve Yapışkan Gıdalar

Yapışkan gıdaların içerisinde yer alan şekerlemeler normal şeker ile kıyaslandığında dişlere daha büyük zarar vermektedir. Bu sebepten dolayı dişlerde çürük oluşumu daha hızlı bir hal alır. Kuru meyveler ise karbonhidrat deposudur. Buna sebep olan durum ise kurutulmuş olmalarıdır. Kuru meyveler tüketildikten hemen sonra mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Eğer gereken bakım yapılmazsa yapışkan özelliğinden dolayı dişlerde hızlı bir şekilde çürük oluşur.

Çikolatalar ve Şekerlemeler

Çikolata ve şekerlemeler tatlı gıdalar arasında yer almaktadır. Bu gibi gıdaları tüketmek güzel ve keyifli olsa da sağlıksız olduklarının bilinmesi gerekmektedir. Diş yüzeyine yapışan çikolatalar hızlı bir şekilde çürük oluşmasına sebep olur.

Turunçgiller ve Şarap

Turunçgiller c vitamini bakımından zengin olması sebebi ile sağlığa yararlıdır. Ancak içeriğinde bulunan yüksek oranlı asit yüzünden dişlerde çürük oluşumuna zemin hazırlar. Sağlığa yararlı olduklarından bol bol tüketilmesi tavsiye edilse de tükettikten sonra ağız su ile çalkalanmalı ve dişler fırçalanmalıdır.

Şarap ise alkol grubunda yer alan bir içecektir ve sağlığa zararlıdır. Aynı zamanda dişlerin çürümesini hızlandıran bir özelliğe sahiptir. Özellikle kırmızı şarap çürük ve leke oluşumuna yol açmaktadır. Bu sebepten dolayı dişlerde kötü bir görüntü meydana gelir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir