Diş Tedavisi

Dişleri Ne Çürütür?

Dişleri Ne Çürütür

Diş çürüklerine sebep olan ana sebep plak oluşumudur. Aşırı miktarda nişastalı ve şekerli gıdaların tüketimi sonrasında gerekli olan diş bakımının yapılmaması çürük oluşumuna sebep olmaktadır. İçeriğinde şeker ve nişasta bulunan besinlerin tüketimi ardından temizlenmediğinde plaklarda bulunan bakteriler beslenmektedir. Bu şekilde bakteriler daha çabuk ve kolay çoğalabilmektedir. İlk olarak diş taşları oluşur ve tartarlar ortaya çıkar. Ortaya çıkan tartarlar, plakların çözümünü zorlaştırır ve bakteriler için uygun bir ortam olmaya devam eder. Böylelikle dişlerde çürük oluşumu meydana gelir. Eğer bu çürükler tedavi edilmezse, diş yüzeyinde bulunan bakteri ve asitler dişin tüm yapısını çevrelemektedir. Çürükler, kan ve sinir damarlarını içerisine alan ve pulpa olarak adlandırılan iç ve dış malzemesine kadar erişmektedir. Oluşan asit ve bakteriler tahrişe ve şişliklere sebep olmaktadır. Bu şişlik durumu devam ettiği ve genişlediğinde kan damarları ve sinirlerde sıkışma ortaya çıkar. Bu durumun sonucu olarak dişlerde ağrı meydana gelir. Aynı zamanda plaklarda yer alan asitler, diş yüzeyinde koruma sağlayan minerallerin yok olmasına yol açmaktadır. Bunun sonucunda diş minesinde ufak delikler ve açıklıklar oluşur. Ortaya çıkan bu açıklık ve delikler yoluyla bakteriler dentin olarak adlandırılan katmana erişebilir. Dentin katmanı diş yüzeyine oranla daha hassas bir dokuya sahip ve daha az dirençlidir. Dentin katmanına ulaşan asit ve bakteriler, diş ağrısı ve çürüklerine sebep olur.

Diş Çürüğüne Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

  • Patates cipsi ve beyaz ekmek
  • Asit içerikli içecekler
  • Kuru meyve ve yapışkan gıdalar
  • Sigara ve alkol
  • Enerji içecekleri
  • Çikolata ve şekerler
  • Turunçgiller

Çürük Diş Nedir?

Diş ve ağız sağlığı için gerekli özenin gösterilmesi ve düzenli bakım yapılması büyük önem taşımaktadır. Ağız bölgesi besinlere sürekli olarak maruz kaldığından bakteri oluşumu için oldukça açık ve uygun bir ortam bulunmaktadır. Birçok diş hastalıkları ve diş çürüklerine engel olabilmek için ağız ve diş bakımının düzenli ve düzgün bir şekilde yapılması gerekmektedir. Diş fırçalama işlemi gerekli özenle yapılmadığı taktirde ağızda oluşan bakteriler diş minesine zarar vererek çürük oluşumuna sebep olmaktadır. Diş çürükleri kötü bir görünüm ve ağız kokusuna sebep olmasının yanı sıra ağrı oluşumu ile kişiyi rahatsız etmektedir. Bu çürüklerin tedavisi yapılmadığında diş kayıpları meydana gelebilmektedir. Diş çürükleri ile karşı karşıya kalındığında bir diş hekimine görünmek faydalı olacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir