Diş Tedavisi

Stresten Dişler Çürür Mü?

Stresten Dişler Çürür Mü

Ciddi hastalıklara sebep olan stres aynı zamanda diş çürüklerine de sebep olmaktadır. Son zamanlarda insanların sağlığını bozmakta olan stres faktörü diş ve diş eti sağlığı üzerinde de olumsuz bir etki bırakmaktadır. Sağlık açısından ağız ve diş bakımının düzenli ve düzgün bir şekilde yapılıyor olması büyük bir önem taşımaktadır. Yapılacak olan ağız bakımına çocuk yaşlarda başlanması gerekmektedir.

Kişilerde yaşanan stres durumu ağız kuruluğuna sebep olmaktadır. Meydana gelen ağız kuruluğu sonucunda diş yüzeylerindeki çürük oluşumuna engel olan koruyucu tabaka oluşmaz ve diş çürükleri ortaya çıkar. 18-20 yaş altındaki genç ve çocukluk dönemlerinde yaşanan stres, ağız ve diş sağlığı yönünden oldukça önemlidir. Anne ve babalar bu stres durumunu önemsemediklerinden önlem almakta gecikmektedirler. Bu durum sonucunda da ilerleyen yaşlarda büyük problemler yaşanabilmektedir. 12-20 yaşlar arasında yaşanmış olan stres neticesinde 18-30 yaş arasındaki bireylerde papil kaybı, kanama ve ağrı biçiminde görülen önemli diş eti problemlerine zemin oluşturmaktadır. Bu stres durumu içerisinde bulunan bireyler ağız ve diş bakımına yeterli özeni göstermemektedirler. Diş hekimlerine başvuran çocuk ve gençlerin stres durumunun değerlendirilmesi tedavinin kalıcılığı açısından ve ilerleyen zamanlarda bir sorun oluşmaması açısında çok önemlidir.

Stresli dönemlerde ihmal edilen ağız ve diş bakımı yüzünden oluşabilecek diş çürüklerini önleyebilmek için yapılması gereken bazı uygulamalar ve dikkat edilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Nişastalı ve şekerli gıdaların tüketiminin azaltılmasıdır. Stresli dönemlerde kişiler bu gibi besinleri daha fazla tüketmeye başlamaktadırlar. Ancak bu durumdan olabildiğince kaçınmak gerekmektedir.
  • Asitli içeceklerin tüketilmemesi ve uzak durulması diş sağlığı açısından büyük bir önem taşımaktadır.
  • Günlük olarak dişler en az 2 defa 2 dakikalık süreler ile fırçalanmalıdır.
  • Dişlerde oluşabilecek plakların önüne geçebilmek ve diş çürüklerini önlemek için florür içeren diş macunları kullanılmalıdır.
  • Her gün en az bir defa olacak şekilde diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir. Kullanılan dişi ipi sayesinde dişlerin arasına sıkışmış olan yemek artıklarının temizliği sağlanmış olur. Yapılan bu uygulama ile bakteri oluşumuna engel olunmaktadır.
  • En son aşamada ise florürlü ağız bakım suları kullanılabilir.

Düzenli olarak diş hekimine görünme ile birlikte tüm bu adımlar düzgün bir şekilde uygulandığında sağlıklı, güçlü ve çürüksüz dişler sağlanmış olacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir