Gündelik hayatta konuşma, çiğneme, yeme, içme gibi birçok temel işlevi yerine getiren ağzın her anlamda sağlıklı olması gerekmektedir. Dişlerin sağlıklı olması kendiliğinden oluşabilecek bir durum değildir. Dişlerin sağlıklı olabilmesi için düzenli olarak bakım ve temizlik yapılması gerekmektedir.
Ağız ve Diş Sağlığını Koruma
- Beslenme her şeyde olduğu gibi ağız sağlığı üzerinde de etkili bir durumdur. Tüketilen gıdalar içerisindeki fosfor, kalsiyum ve florür gibi bileşenler açısından zengin olduğundan diş sağlığı üzerine de etki etmektedir. Günlük olarak A, D ve C vitaminlerinin yeterli oranda alınması gerekmektedir. Tüketilen et, süt ve süt ürünleri bu vitamin ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olacaktır.
- Dişlerdeki çürük oluşumlarına engel olabilmek için yenilen yemekler sonrasında düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş etine zarar vermemek adına keskin hareketler yerine hassas ve yumuşak hareketler ile dişler fırçalanmalıdır.
- Eğer öğün arasında şekerli bir gıda tükettiyseniz vakit kaybetmeden dişlerinizi fırçalamanız gerekmektedir. Fırçalama gibi bir imkanınız yoksa ağzınızı su ile çalkalayabilirsiniz.
- Tırnak yeme, parmak emme, kürdan kullanımı ve ısırma gibi hatalı hareketler dişlerde gelişim sorunlarına sebep olmaktadır. Bu tarzda yanlış hareketlerden kaçınmak gerekmektedir.
- Diş sağlığı hakkında kesin bilgiye sahip olabilmek için 6 ay aralıklar ile hekime kontrol yaptırılmalıdır. Eğer bir çürük ile karşı karşıya kalırsanız anında diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Aksi taktirde bu çürükler zaman içerisinde dişlerin doğal yapısını bozarak iltihaplara sebebiyet verebilmektedir.
- Ağızda koku oluşumu başladıysa, bu durumun nedeni araştırılmalıdır. Ağızda oluşan koku ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Bir hekime başvurarak bu oluşumun nedenleri tespit edilmelidir. Bu soruna neden olan problem bulunduktan sonra uygun olan tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
- Aşırı soğuk ve aşırı sıcak yiyecekler art arda tüketilmemelidir. Eğer bu şekilde bir durum gerçekleşirse diş minesinde çatlamalar meydana gelebilir. Tüketeceğiniz besinlerin orta derecede sıcaklığa sahip olmasına dikkat etmelisiniz.
- Her daim yumuşak yiyecekler yenmemesi gerekir. Sürekli olarak tüketilen yumuşak yiyecekler dişlerde fonksiyon kaybına sebep olabilmektedir. Bu kaybın oluşmaması için arada bir sert meyveler ısırılarak tüketilmelidir.
- Karbonhidrat ve şeker oranı yüksek olan yiyecek ve içeceklerin sık tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
- Asitli içeriğe sahip olan içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışılmalıdır.
- İçeriğinde SLS bulunan diş macunlarının kullanımı mukoza yapısına zarar vermektedir. Bu sebepten ötürü bu macunlardan uzak durulmalıdır.