Diş Tedavisi

Günde Kaç Kez Diş Fırçalamak Lazım

Günde Kaç Kez Diş Fırçalamak Lazım

Sindirim sisteminin başlangıç noktası olan ağız, dış ortamlara açık olması ve gıdalarla teması gibi nedenler ile mikroorganizmaların üreyebilmesi için fazlasıyla uygun bir ortam olmaktadır. Bu sebeple doğru, etkili ve düzenli diş ve ağız bakımının yapılmadığı taktirde ağız içindeki dokularda ve dişlerde meydana gelen hastalıklar bireylerde oldukça önemli sağlık problemlerine yol açabilir. Sağlık üzerine etkilerinin yanı sıra bakımsız dişler hoş durmayan bir görünüme neden olacağından kişide psikolojik, fizyolojik ve sosyal açıdan yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır.

Yetişkinlikte sağlıklı dişlere sahip olabilmek için çocukluk dönemindeki ilk dişlerin çıkmasından itibaren diş ve ağız bakımının düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayıp 2-3 yaşlarında gelişimini tamamlayan süt dişleri, daha sonra dökülerek yerini daimi olacak dişlere bırakmaktadır. İnsanlar tarafından yanlış bilinen bir durum olan süt dişlerinin döküleceği için çok fazla bir bakım gerektirmediğidir. Aslında bilinenin aksine süt dişlerinin bakımına gösterilecek olan özen daimi dişlerin sağlığına da etki etmektedir. Süt dişlerine yeteri kadar bakım yapılmadığında çürüyüp erken dökülürler ve sonrasında çıkacak olan daimi dişler de bu durumdan etkilenmektedir.

Yetişkinlik döneminde, özellikle vücutta yapım etkinliklerinin fazlasıyla hızlı olduğu adölesan dönemin sonlandığı 25 yaş civarında kemik yapım faaliyetinin kemik yıkımı karşısındaki üstünlüğü son bulmaya başlamaktadır. Bu sebeple dişlerde kayıpların ve zayıflamaların engellenmesi amacıyla ağız ve dişlerin temizliğine çok daha fazla özen gösterilmelidir. Özellikle süt ve süt ürünlerinin içerisinde yer alan ve diş sağlığında önemli bir etkiye sahip olan kalsiyum, D vitamini ve fosfor gibi maddelerin gıdalarda yeteli oranda alınıyor olmasına dikkat edilmelidir.

Yetişkinlikte diş çürüklerinin yanında diş eti rahatsızlıklarının görülme oranında oldukça fazladır. İltihap oluşumlarına ve diş etindeki çekilmelere engel olunabilmesi için diş yüzeyini çevreleyen ve diş etinin altına saklanan plaklar düzenli bir şekilde temizlenmelidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde düzgün diş ve ağız bakımının yapılması için şu konulara dikkat edilmelidir:

  • Dişlerde ve diş etlerinde sağlığın korunabilmesi amacıyla yumuşak kıllı diş fırçası ve florürlü diş macunu ile fırçalama işlemi yapılmalıdır. Fırçalama işlemi günde en az iki defa olacak şekilde 45 derecelik bir açı ile aşağı ve yukarı olacak hareketlerde yapılmalıdır.
  • Dişlerin ön ve arka kısımlarının iyi bir şekilde fırçalandığından emin olmalısınız.
  • Diş temizliğinin yanı sıra dil temizliği de dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Şekerli gıdaların tüketimi en aza indirilmelidir.
  • Diş arasındaki kalan yiyecek parçalarının temizliği için diş ipi kullanılmalıdır.
  • Dişlerde leke oluşumuna sebep olan çay, sigara ve kahve tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • En az 6 ay aralıklarla diş muayenesi yaptırılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir