Diş Tedavisi

Kimler Çene Ameliyatı Olmalı?

Kimler Çene Ameliyatı Olmalı

Ortognatik cerrahi kişilerde mevcut olan üst ve alt çene yapısını inceleyen bir tıp bilimidir. Ortognatik cerrahi ile insanların çeneleri arasındaki problemler ve kaza sebepli bozuklukların incelemesi yapılır. Problemlerin çenenin işlevini yerine getirmesine engel olması ve görsel olarak kötü görünmesi nedeni ile ortognatik cerrahi uzmanları kişilere çene ameliyatı uygularlar. Bu işlemin kararı ortodontistlerin uyguladıkları tedaviler sonrasında netice elde edemedikleri taktirde cerrahlar ile fikir alışverişi yapılarak alınır.

Çene ameliyatının yapılmasının gerekli olduğu durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğumdan itibaren çene problemi olan bireyler
  • Meydana gelen kaza nedeni ile çene yapısında büyük oranda hasar olan bireyler
  • Alt çenelerinde problem ve iskelet sorunları olan bireyler (18 yaş ve üstü)
  • Bireylerin yüzünde asimetrik bir görüntü olduğu hallerde
  • Bireylerin çene uçlarının bulunması gerekli olan yerde bulunmaması ya da boyutunun ideal olmadığı hallerde
  • Alt çenenin üst çeneye göre önde bulunduğu durumlarda
  • Alt çenenin üst çenenin gerisinde olduğu durumlarda
  • Hastada karşı karşıya kalınan konuşma ve çiğneme problemleri
  • Alt çenenin görünümünün ideal olmaması

Bu problemlerin mevcut olduğu bireylerde 18 yaşın üzerinde olmak ve sağlık durumunun müsaade ettiği müddetçe çene ameliyatı gerçekleştirilebilir. Gerçekleştirilen ameliyat ile çene ideal görüntüye kavuşur ve çene fonksiyonlarını gerçekleştirilebilir.

Çene Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Ortognatik cerrahi içerisinde yer alan çene ameliyatının tam donanıma sahip olan ameliyathane ortamında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ameliyatların gerçekleştirilebilmesi için ortognatik cerrahi uzmanları ve ortodontistlerin iş birliği içerisinde olması gerekmektedir. Bu işlem gerçekleştirilirken genel anestezi kullanılmaktadır. Ameliyat için ilk olarak dişlerin diziliminin ideal olması için ortodonti tedavisi uygulanır. Bu işlemlerin sonlandırılmasının ardından ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında çene kemiklerine erişim sağlanabilmesi için çene kemikleri kesilir.

Sonrasında çenenin ideal konuma alınması uygulaması yapılır. Bu uygulamanın sonrasında vidalar ve plaklar ile çenenin sabitlenmesi işlemi yapılır. Sabitleme uygulamasının sonrasında dikiş atılarak işlem sonlandırılır. Bu ameliyat için şayet dişlerde tel işlemi mevcut ise bu tellerin çıkarılması gerekli olmadan çene ameliyatı yapılır. Çene ameliyatı ise en fazla 2 saat kadar sürmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir