Ortodonti uzmanı tarafından gerçekleştirilen tedavi planına bağlı olarak tek çene ya da çift çene ameliyatları 1,5 ila 4 saat kadar sürmektedir. Ortognatik cerrahi ile çenelerin yapısal bozuklukları ortadan kaldırılmaktadır. Bu ameliyat uzmanlar tarafından genel anestezi uygulandıktan sonra gerçekleştirilmektedir.
Ortodontik sorunlar genel itibari ile iskeletsel ve dişsel olmak üzere ikiye ayrılır. Dişler arasında boşluk, çapraşıklık, kapanma problemleri gibi dişsel sorunlar ortodontik tedavi ile ortadan kaldırılmaktadır. Ancak alt çenenin önde bulunması, çene asimetrisi, üst çenenin sarkıklığı ile bağlantılı olarak diş eti gülümsemesi gibi iskeletsel sorunlar yalnızca ortodontik tedavi uygulanarak ortadan kaldırılamaz. Bu çeşit sorunlar ortodontik tedavi ve çene operasyonu yani ortognatik cerrahi ile ortadan kaldırılmaktadır.
Çene Ameliyatı Olacak Kişiler İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?
Doğru teşhis ve tedavi yolu oluşturmak için, röntgenler, modeller, ağız içi ve ağız dışı fotoğraf çekimleri, eklem kayıtları, tomografi çekilerek ortodontist tarafından değerlendirme yapılır.
Tedavi planlaması meydana getirildikten sonra dişlerin pozisyonlarını çenelere göre ideal konumlarına getirmek amacı ile ortodontik tedavi uygulanır. Ameliyata hazırlık evresinin tamamlanmasının ardından ilk başta alınan kayıtların yenilenmesi gerekir. Daha sonra ise ameliyat planlaması net bir hale getirilir. Planlama doğrultusunda tek ya da çift çene ameliyatı cerrah tarafından genel anestezi uygulaması ile hastanede yapılır.
Ameliyat olan hastanın 1 gün hastanede gözlem altında tutulması gerekmektedir. 1 haftalık iyileşme sürecinde hastanın ameliyat splintini doktorun yönlendirdiği şekilde elastik kullanması gerekmektedir. 1 ya da 4 hafta ardından ameliyat splinti çıkarılmaktadır. Hastalara bu süreçte ortodontik tedavi uygulanmaya devam edilmektedir. Genel itibari ile toplam tedavi süreci tedavi planlaması ile bağlantılı olarak 1 ila 2,5 sene arasında farklılık göstermektedir. Tedavinin sonlanmasının ardından standart pekiştirme tedavi protokolü izlenmektedir. Çok nadir hallerde çene ameliyatının ortodontik tedavi öncesinde gerçekleştirilmesi gerekli olabilir. Bu çeşit tedavi ise “surgery first” olarak adlandırılmaktadır.
Çene ameliyatının ilk 1 haftalık süresinde hastalarda şişlik, ağrı ve çene hareketlerinde kısıtlılık görülebilmektedir. Ancak bu akut dönem doktorun tavsiye ettiği ilaçlar ile hafifletilebilmektedir. Operasyonun tek ya da çift çene olması ile bağlantılı olarak normal koşullar altında 4 ila 6 haftada iyileşme olacaktır.