Diş Tedavisi

Diş Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılır?

Diş Kontrolü Ne Sıklıkla Yapılır

Diş kontrolleri, düzenli bir şekilde yapılan rutin diş muayeneleridir. Bütün insanların belli aralıklar ile ağız ve diş sağlığı yönünden bunu uygulaması gerekli olmaktadır. Ancak uzman kişilere göre de insanlara göre de değişkenlik gösteren bir periyot çizelgesi çıkarılmıştır. Bazı uzman kişiler için diş kontrol aralığı her altı aylık periyot için tekrarlanması gerekir. Yani senede iki defa diş doktoru koltuğuna gitmeniz gerekmektedir.

Bazı uzman kişiler ise bu durumun tam aksini savunmaktadır. Bu fikre göre ise her sene bir defa diş kontrolü yapılması yeterli olarak görülmektedir. Zaten düzenli bir şekilde yapılacağından dolayı olası bir diş veya ağız probleminin tanısı daha önceden konulabilir. Sağlığı yerinde olan kişiler için senede bir defa diş kontrolü yaptırmanın ilk koşulu ise düzenli bir şekilde diş fırçalama rutini ve diş ipi kullanımı olarak bilinmektedir.

Çocukların Diş Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmaktadır?

Çocukların diş kontrolleri için biraz daha sık bir dönem gelişim gösterebilir. Uzman kişiler yine senede en az bir defa diş doktoru tarafından muayene edilmesini tavsiye etmektedir. Fakat en düşük bir defa önerilmesi nedeni ile bunu birkaç defa olarak revize etmek daha iyi olacaktır. Ufak yaşta diş gelişimlerini ve diş etleri başka reaksiyonlar gösterebilmektedir.

Bu genel manada dişin düzgün çıkmaması, olabilecek kırıklar, diş çürümesi ve içme yeme alışkanlıklarından dolayı deformasyonlar olarak sıralanabilmektedir. Bunların tanısını koymak ve bu durumun önüne geçmek için ise diş muayenesi şart olmaktadır. Dolayısı ile çocuklarda diş kontrol aralığı senede üç defa muayene edilmesi ideal olmaktadır.

Düzenli Bir Şekilde Diş Kontrolü Yapılmaz İse Ne Olur?

Aslına bakılır ise diş bakımlarını ihmal etmeyen ve ağız sağlıklarına önem veren bütün insanlar için düzenli diş doktoru muayenesi gerekli olmaktadır. Yine de yaşadığımız ülkenin ortalamasına bakıldığında bunları yapan çok fazla kişi olmadığını görmekteyiz. Bu hal başta diş çürüğü olmak ile beraber plak, tartar, canlı olmayan diş rengi, olası kırıklar ve iltihapla neticelenebilecek bir dönem başlatabilir.

En kötüsüyse zaman ile meydana gelebilecek diş kayıplarının tanısı koyulamamasıdır. Düzenli bir şekilde diş kontrollerinin sayesinde senede bir defa dahi olsa diş doktorunuz tarafından genel bir kontrolden geçmiş olursunuz. Olabilecek çürükler ya da çürük dişinizden öteki dişlere sıçrayabilecek kötü tesirleri en az orana indirmeniz mümkün olur. Diş kaybı haricinde diş eti sorunları ve devamlı olarak hoş olmayan ağız kokuları gibi faktörler ile karşı karşıya kalınması ise içten bile olmamaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir