Diş Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Bakım: İpuçları ve Öneriler

Diş Çekimi Sonrası Bakım: İpuçları ve Öneriler

Diş çekimi, genel olarak diş sorunlarını çözmenin bir yolu olarak uygulanan prosedürlerden bir tanesidir. Diş çekimi sonrasında gerekli olan bakımın uygulanması son derece önemlidir. Diş çekimi sonrası bakım için uygulanacak olan önemli ipuçları ise;

  • Diş çekiminin ardından iyileşmenin çabuk olması için ağız bakımı oldukça mühimdir. Çekimi takiben yirmi dört saatin ardından normal ağız temizliği uygulamalarına başlanması gerekir. Yumuşak fırçalama yapmanın beraberinde seyreltilmiş ılık tuzlu su ya da ağız gargarasından faydalanılabilir. Gargara uygulaması yaralı olan bölgeyi temizler ve iyileşmesini çabuk hale getirir, çekimin ardından ağız kokusunu düşürür, mikropların birikmesinin önüne geçer ve enfeksiyon olma tehlikesini elimine etmektedir.
  • Fazla soğuk ya da fazla sıcak besinleri tüketmemeniz gerekir. İlk yirmi dört saat içinde yumuşak ve sıvı besinleri yemeye özen gösterin, ardından özen göstermek koşulu ile normal besinlerin tüketimine başlamanızda sakınca yoktur.
  • Diş çekim işleminin ardından baş altınıza yüksek bir yastık yerleştirerek, çekim işlemi yapılan günü dinlenerek geçirmeniz gerekir.
  • Çekim işleminin ardından çelişmiş olan diş bölgesine dış taraftan sekiz ile on iki saat boyunca saate bir 5 ile 10 dakika olacak biçimde buz yerleştirerek meydana gelebilecek morarma ve şişmenin önüne geçmek doğru olacaktır.
  • Diş çekiminin ardından bilhassa cerrahi çekimlerde çekim yapılan alana yerleştirilen dikişler yedi ila on gün içerisinde alınması gerekmektedir. Bu zamanda dikişler ağız içindeyken dilin o alana gitmesinden uzak durulmalı, dikişler ile oynanmaması gerekir.
  • Bazı diş çekimleri antibiyotik şemsiyesi içerisinde uygulanmaktadır. Bu gibi hallerde doktor tarafından verilmiş olan antibiyotikler düzenli bir biçimde kullanılması gerekir.
  • Çekilen yerin boşluğunun geç iyileşmesine sebep olmamak için ağız devamlı çalkalanmamalı ve devamlı tükürülmemelidir.
  • Diş çekiminin olduğu bölgeye yerleştirilen steril gazlı bezi minimum on beş- yirmi dakika sıkı bir şekilde bastırıp ısırmanız gerekir.
  • Tamponu atmanızın ardından ikinci kez tampon kullanmadan uzak durmanız gerekir. Bu tampon ilk olarak tam anlamı ile steril olmayıp, her defasında yaranın üstündeki pıhtılar bu tampona yapışıp kanamanın durmasının önüne geçecektir.
  • Sızıntı biçiminde kanamanın olması olağandır ve altı ila yirmi dört saat aralığında sürebilir. Kanamaların çok fazla olduğu hallerde kesinlikle diş çekimi yapan doktor ile iletişim haline geçmeniz gerekir.
  • Diş çekiminin ardından oluşan ağrı olağan bir durumdur. Bu halde uygun bir ağrı kesicinin tüketilmesi gerekir. Aspirin tüketmek kanamayı fazlalaştıracağından dolayı tavsiye edilmemektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir