Diş Tedavisi

Çocuklarda Diş Sağlığını Geliştirmenin Yolları

Çocuklarda Diş Sağlığını Geliştirmenin Yolları

Pediatrik diş doktorlarından, çocukların diş etlerini ve dişlerini uygun bir biçimde muhafaza etmeleri için yedi diş temizliği ipucunu derledik. Bu tavsiyeleri çocuklarınız ile beraber uygulama yaptığınızda; yetişkinliğe geldiklerinde sağlıklı bir dişlere ve ağza sahip olmalarını temin edebilirsiniz.

  1. Diş Fırçası

Çocuklarınıza kendi yumuşak yapılı kıllı diş fırçasını tercih etmesine müsaade edin. Diş fırçalarını kendileri tercih etmesi, kendilerini kontrolde hissetmelerini sağlamaktadır. Hoşnut oldukları renklerde veya çizgi film karakterlerinde bir diş fırçası tercih etmesi diş fırçası ile içinde bir ilişki kurmasını ve fırçayı kullanmak için heveslenmesine destek olabilir. Eğer sizlerin kullandıklarınızı andıran yetişkin bir diş fırçası kullanmayı arzu eder ise, fazla büyük olmayan yumuşak yapılı kıllı bir diş fırçası olmasına müsaade edebilirsiniz.

Diş fırçalarını kırk beş derecelik bir açı ile tutarak ve sonrasında diş eti çizgisi boyunca ufak dairesel hareketler yaparak dişlerini fırçalamalarını çocuklarınıza gösterin. Bu gösterme evresinde ve ardından onlar ile beraber olmanız, bir rutin oluşturmanız adına tesirli olacaktır.

  1. Diş İpi

Çocuklarda da bizler gibi gün içerisinde minimum bir defa dişlerinin arasına hafif bir şekilde diş ipi sürülmesi gerekir. Sıradan bir gizli besin artığını giderebilmek için ipi hafifçe geri ileri dişler arasında kaydırmak yeterlidir. Diş ipini kullanmayı çocuklarınıza kesinlikle düzgün bir biçimde öğretmeli üstelik bu hususta diş doktorundan da destek alabilirsiniz. Diş ipi alır iken de aynı diş fırçalarında oldukları gibi çocuklar için özel olarak ayarlanmış diş ipini seçmelisiniz.

  1. Diş Macunu

Bütün çocuklar, diş doktorları ve sağlık kurumlarınca onay verilmiş ve çocuklara özel elde edilmiş florür içermeyen diş macunu tercih edilmelidir. Eğer beraber diş fırçalama rutini geliştirmiş iseniz ve sizlerin diş macununuzu kullanmak ister ise bir defalığına mahsus bezelyeden bile ufak olacak biçimde diş macunundan kullanmasına müsaade edebilirsiniz. Lakin öncesinde kesinlikle diş macununu kullanması için açıklamalı ve devamlı florür içermeyen diş macunu kullandığından emin olmanız gerekir.

  1. Fırçalama Sıklığı

Çocuklar da bilhassa yemeklerin ardından yani gün içerisinde minimum iki defa dişler fırçalanmalıdır. Ayriyeten gün içerisinde minimum bir defa diş ipi kullanmaları gerekir. Okula giden çocuklar için bu rutinleri sabah uyanmalarının ardından, gece yatmadan evvel şeklinde ayarlama yapabilirsiniz. Eğer çocuklarınız okula gitmiyor ise üç öğün yemeğin ardından da fırçalama sıklığını ayarlayabilirsiniz.

  1. Şekerli Besinlerden Uzak Tutun

Şekerli besinler dişte bakterinin üremesine sebep olur, bu durum da tartar ve plağın birikmesine sebep olabilmektedir. Çocuklarınız bu tarz şekerli gıdaları tüketiyor ise, hemen ardından dişlerini fırçalamalı ya da içme suyuyla ağızlarını çalkalamaları gerekmektedir.

  1. Sağlıklı Gıdalar Yemek

Çocuğunuza devamlı sağlıklı ve yeni besin alternatifleri sunmak, gerek genel sağlık durumları ve beslenme biçimleri için iyi olmak ile kalmayıp, bu durumun beraberinde ağzının da sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Örnek verecek olur isek yapraklı yeşillikler ve sebzeler sağlıkları için muhteşem alternatif olabilmektedir.

  1. Düzenli Kontroller

Çocuklarınızın rutin diş doktoru ziyaretlerine öncelik vermiş olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Çocuklarınıza diş doktoruna gitme alışkanlığını aşılamanız gerekir.

Çocuklarınızın düzenli bir şekilde pediatrik diş doktoru görmesi gerekmektedir, çünkü ağız sağlıklarını muhafaza etmek için en iyi yöntemlerden bir tanesi düzenli kontrollerdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir