Diş çekildikten sonra iyileşme süreci genel olarak 1 ile 2 hafta arası sürmektedir. İyileşme sürecinde açılan oyuk içerisinde yeni kemik ve diş eti dokusu büyümeye başlar. Bunun yanı sıra zamanla, eksilen dişin olması, kalan dişlerde de değişime yol açar. Bu durum ısırmayı etkilediği gibi çiğnemeyi de zorlaştırır. Diş çekildikten sonra tekrar çıkması söz konusu olmadığı için, diş hekimi eksik diş ya da dişlerin yerine implant, sabit köprü ya da takma dişle desteklemeyi tavsiye etmektedir.
Çekilen Azı Diş Yerine Tekrar Diş Çıkar Mı?
Kalıcı diş oluşumu tamamlanan fertlerde azı dişleri çekildikten sonra tekrar diş oluşumu mümkün değildir. Çekimi yapılan azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant ya da protez gibi tedavilerin uygulanabilir.
Çekilen Diş Yeri Ne Zaman İyileşir?
Diş çekimi tamamlandıktan sonra hasta, iyileşmesi için evine gönderilir. İyileşme süresi birkaç gün gibi kısa bir süre devam etmektedir. Bu süreç içerisinde hissedilebilecek herhangi bir rahatsızlığı minimuma düşürmek mümkündür. Enfeksiyon riskini en aza indirmek ve iyileşmeyi hızlandırmak için uygulanabilecek yöntemler de bulunmaktadır.
Diş çekimi sonrası kullanılabilecek ağrı kesiciler kesinlikle reçete edilmelidir. Diş soketinde pıhtı oluşması ve kanamayı durdurmak için diş hekimimizce yerleştirilen gazlı bez, çok sıkı olmadan ısırılmalıdır. Gazlı bez dişin kanamasına bağlı olarak belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Diş çekilmesi sonrası şişmeyi engellemek için de bölgeye buz torbası uygulamak çok yararlıdır. Buz torbası her seferde süre olarak 10 dakika uygulanmalıdır.
Diş çekimi tamamlandıktan sonra 1 gün dinlenmek ve sonrasındaki 1-2 gün boyunca yapacağınız faaliyetleri de azaltmak fayda sağlamaktadır. Ayrıca diş çekiminden sonraki 1 gün sokette meydana gelen pıhtıyı yerinden oynatmamak için bu bölge korunmalıdır. Bunun için kuvvetli bir şekilde su ile durulamaktan ya da tükürmekten kaçınmak gerekmektedir
Ateş ve titreme gibi rahatsızlıkların yanı sıra enfeksiyon belirtilerinde diş hekimine başvurulmalıdır. Bulantı ya da kusma, çekilen bölgeden kızarıklık, şişme ya da fazla kanama, öksürük, nefes darlığı yahut göğüs ağrısı problemleri yaşandığı takdirde yine diş hekimine başvurulmalıdır.