Diş Tedavisi

Dişler Neden Zayıflar?

Dişler Neden Zayıflar

Dişler hem görsel olarak hem de sağlık açısından tüm bireylerin yaşamına önemli ölçüde etki etmektedir. Zayıflamış ve hasar görmüş dişler zaman içerisinde kırılır, çürür ve diş kayıplarının yaşanmasına neden olur. Bu gibi nedenlerden dolayı siş sağlığına önem verilmelidir. Aksi takdirde dişlerde tahammül edilemeyecek ağrılar yaşanabilir. Peki, dişler neden zayıflar sorusunu sizler için bu yazımızda yanıtlıyoruz.

Asit erozyonu olarak bilinen diş aşınması sorununun ilk etaplarında, diş minesinde yumuşama olur. Geçen zaman ile bu yumuşama diş minesinde incelmelere ve kırılmalara yol açar. Bu gibi durumlar sonrasında dişlerde sararma, oyuk ve diş hassasiyeti de meydana gelir. Ayrıca aşınma gibi durumlar dişlerin boylarının kısalmasına da neden olur.

Dişlerde zayıflama sorununa birbirinden farklı pek çok faktör etki etmektedir. Asitli yiyecek ve içecekler dişleri zayıflatır. Narenciye, domates ve portakal suyu gibi içecekleri ve yiyecekleri fazla tüketmek diş sağlığı için tehlikelidir. Çok fazla şeker ya da tatlı yemek dişlerin zarar görmesine neden olmaktadır. Dişleri sert fırçalarla fırçalamak ya da stresten dolayı diş gıcırdatmak da dişleri zayıflatır.

Yaşam süresince dişler, ortamda mikroorganizma bulunmasa da yapılarındaki sert dokuları kaybedebilir. Sert dokuların farklı ebatlarda kopmasına, zayıflamasına ve aşınmasına yol açan pek çok fiziksel ve kimyasal etki mevcuttur.

Diş Minesi Aşınmasın Nedenleri Nelerdir?

Diş minesinin aşınmasında ve hasar görmesindeki temel faktör şeker, asit ve nişastalı yiyeceklerin fazla oranda tüketimidir. Bazı hastalıklar esnasında kullanılan ilaçlarda diş minesinin hasar görmesinde etkilidir. Bu tür gıdalar ve ilaçlar diş sağlığına olumsuz yönde etki eder. Birtakım tedbirler alınarak diş minesinin aşınması önlenebilir. Alınacak olan önlemler;

  • Asitli ve şekerli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulmalı veya az tüketilmelidir.
  • Abur cubur tüketimi azaltılmalıdır.
  • Diş fırçalanırken kaliteli diş macunu kullanmaya özen gösterilmelidir.
  • Diş fırçalanırken diş minesine zarar verilmelidir. Bunun için fırçama esnasında fazla bastırmamaya dikkat etmek gerekmektedir.
  • Dişler günde minimum 2 defa florürlü diş macunu ile düzenli şekilde fırçalanmalıdır.

Yukarıdaki maddeleri uygulayarak diş sağlığınızı kolaylıkla koruyabilir, dişlerin zayıflamasını engelleyebilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir