Diş Tedavisi

Çene Ameliyatından Kaç Gün Sonra Yemek Yenir?

Çene Ameliyatından Kaç Gün Sonra Yemek Yenir

Çenelerin arzu edilen yere getirilmesinin ardından, çenelerin hareket halinde olmasının önüne geçmek için üst çene ve alt çene özel lastikler ile birkaç hafta süresince birbirlerine bağlanmaktadır. Operasyon işleminin ardından kişiler genel hallerine göre bir-üç gün hastanede yatıp gözetim altında tutulabilmektedirler. İlk on beş gün süresince sıvı diyet tavsiye edilmekle birlikte, ilaç reçete edilip kişiler taburcu edilmektedir. İyi hale gelmenin çabukluğuna göre ardından sırası ile püre şeklinde gıdaları ve sonrasından da yumuşak yapılı katı besinleri yiyebilir. Kişi ameliyatın altıncı haftasının ardından normal beslenme rutinine geri dönebilmektedir. Operasyon işleminin ardından birkaç gün boyunca sancı hissedilebilir. Yüzlerinde ortaya çıkan şişlik sebebi ile kişiler rahatsızlık hissine kapılabilir. Bu ortaya çıkan şişlikler, dışarıda uygulanan işlemler ile düşürülebilir. Genel olarak ağız haricinde görülen yara izleri olmaz, bütün yaralar ağız içinde bulunur.

Çene Ameliyatı Nedir?

Ortognatik cerrahiler, alt çene ve üst çene ilişkisi ile uyum halinde olmayan kişilerde bu uyumsuzluğu giderebilmek için yapılan çenelerin yerlerini iyi yönde düzeltebilmek için yapılan cerrahi bir uygulamadır. Yalnızca tel tedavi tekniğinin yetmediği fazla şiddetli uyumsuzluklarla gelişimlerini tamamladıklarından dolayı geciken yetişkin kişilerin tedavi tekniğinde cerrahi teknikler tercih edilmek mecburiyetinde kalınabilmektedir. Bu sebep ile ortodontistler ve cerrahlar kişilerin ortognatik cerrahi tedavisini, beraber yürütmektedirler.

Ortognatik Çene Ameliyatıyla Ne Temin Edilir?

Alt çenenin üst çeneye göre ileride bulunması yaşlı ve estetik olmayan görüntü bozukluğuna sebep olmaktadır. Bu hal alt çenenin geriye doğru alınmasını temin eden bir işlem ile düzeltilebilmektedir. Benzer biçimde üst çenenin çok geride ya da ileride bulunduğu hallerde de çenenin yeri değiştirilerek kişiye daha konforlu konuşma ve çiğneme kazandırılır iken kişinin yüz görüntüsünde de düzelme sağlanmış olmaktadır. Üst çenelerin sarkık olmasına ilişkili olarak fazla diş eti görüntüsü giderilebilir veya üst çene görüntüsü az ise aşağı tarafa doğru hareket ettirilebilmektedir.

Uzun Evrede Kişiyi Bekleyen Haller Neler Olmaktadır?

Ortognatik çene ameliyatının büyük bir kısmında, çenelerin yeni yerlerinde sabit kalması için ufak plak ve vidalar tercih edilmektedir. Bu vida ve plaklar dışarıdan görüldüğünde fark edilmezler ve bir soruna sebep olmadığı müddetçe çıkartılmasına gerek görülmemektedir. Ameliyatın ardından çeneleri aynı yerde tutabilmek ve üst ve alt dişlerin en iyi biçimde yerleştirilmesi için iki-üç hafta ortodontik elastikler tercih edilmektedir. Ameliyatı izleyen her yemeğin ardından ve günde yaklaşık dört defa diş temizliğinin sürdürülmesi gerekmektedir. Dişleri fırçalamanın beraberinde reçetesi yazılan gargarayla her fırçalamanın ardından gargara yapılması gerekir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir