Diş Tedavisi

Diş Törpüleme Nedir? Nasıl Yapılıyor?

Diş Törpüleme Nedir Nasıl Yapılıyor

Diş törpüleme işlemi son zamanların yaygın bir şekilde yaptırılan uygulamalarından biridir. Gerekli görüldüğünde oldukça fayda sağlayan törpüleme işlemi, dişin rengi ve görüntüsü açısından hastaya estetik bir görünüm kazandırmaktadır.

Bu nedenle diş yapısı bozuk veya diş rengi sararmış olan kişilerde sıkça yaptırılan bir işlemdir.

Diş Törpüleme Nedir?

Diş törpüleme işlemi, ağız içerisinde bulunan dişlerin çeşitli nedenler dolayısı ile aşındırma uygulamasıdır. Dişte meydana gelen bir kırılmadan kaynaklı oluşan görüntü bozukluğunu tedavi etmek amacı ile diş törpüleme işlemi yapılmaktadır.

Kırılmanın yanı sıra dişte meydana gelen sararma veya lekelenme nedeni ile de diş törpüleme uygulaması yapılmaktadır. Bu işlem genellikle yetişkinlere uygulanmaktadır. Bu işlem yetişkinlerde cerrahi işlem gerektiren bir uygulamadır. Genellikle uzun ve büyük olan dişlerin kısaltılması amacı ile yapılmaktadır. Diş törpüleme genellikle konuşma problemi yaşayan ve dişler neden ile ağızda kesikler yaşayan kişilere uygulanmaktadır.

Diş üzerinde meydana gelen leke veya sararma gibi durumlarda diş törpüleme işlemi yapılarak diş üzerinden 1 veya 1,5 milimetre kadar bir aşındırma yapılır. Bu sayede hasta daha beyaz ve lekesiz bir dişe sahip olur.

Diş Törpüleme Dişlere Zarar Verir Mi?

Diş törpüleme işlemi, diş hekimlerinin gerek gördüğü takdirde yapılmaktadır. Aksi takdirde yaptıracağınız diş törpüleme işlemi dişlerinizde diş kaybına veya büyük bir hasara neden olabilir.

Diş hekimleri diş törpüleme işlemini mecbur kalmadıkça uygulamazlar. Diş törpüleme, çürük dişlere ve dolgulu dişlere uygulanmaz. Gerek görülmedikçe yapılması tavsiye edilmeyen bir işlemdir. Diş törpüleme işlemi diş minesine zarar verdiği için dişler için faydalı değildir. Bu nedenle işlem sonrasında dişleriniz daha hassas bir hale gelecektir.

Diş Törpüleme İşlemi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Törpüleme işlemi sonrasında sert yiyeceklerden kaçınmalısınız. Ayrıca dişlerinizi mutlaka düzenli olarak fırçalamaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde dişleriniz daha kısa bir zamanda sararabilir.

Diş törpüleme işlemi sonrasında dişleriniz için kuvvetlendirici diş macunları temin edebilirsiniz. Bunun yanı sıra kalsiyum, mineral, demir ve fosfor alımlarınızı arttırmalısınız.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir