Diş Tedavisi

Bruksizm Nedir?

Bruksizm Nedir?

Bruksizm yani diş sıkma hastalığı bireylerin dişlerini gıcırdatma veya birbirlerine baskı uyguladığı bir durumdur. Bireyler uyanık iken veya uyku sırasında bilinçsizce dişlerini sıkabilirler. Bu durum genellikle uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak nitelendirilmektedir.

Uyku sırasında diş sıkma, horlama, nefes almada duraklamalar yani uyku apnesi gibi uyku bozukluklarına sahip olan kişilerde daha çok gözlemlenmiştir. Diş sıkma problemini hafif yaşayanlarda tedaviye gerek duyulmaz. Bunun yanı sıra yapılan diş sıkma hastalığı bazı bireylerde çene bozukluklarına, baş ağrılarına veya diş kırılmalarına neden olabilmektedir.

Bruksizm yani diş sıkma semptomlarını bilmek ağız ve diş sağlığı için oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Bruksizm (Diş Sıkma veya Diş Gıcırdatma) Neden Olur?

Tıp uzmanlarına göre bruksizme genetik, fiziksel veya psikolojik faktörler neden olmaktadır. Pek çok vakaya bakıldığı zaman uzmanların gözlemlediği neden öfke, sinir, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi duygular nedeni ile bruksizm meydana gelmektedir.

Bunların yanı sıra kişilerde aşırı oluşan konsantrasyon nedeni ile de diş sıkma görülmektedir.

Uyku sırasında çiğneme aktivitesinin yapılması da bruksizme neden olmaktadır. Oluşabilecek çeşitli nedenler dolayısı ile kişilerde bruksizm gelişmesinin riskini artırabilir. Ayrıca tıp uzmanlarına göre bruksizm, uyku apnesi, gece terörü, epilepsi, dikkat eksikliği, hiperahtivite bozukluğu ve DEHB gibi tıbbi bozukluklar ile de ilişkilendirilmektedir.

Küçük yaşlarda daha yaygın olan bruksizm, yetişkinlik döneminde geçmektedir. Aksi ve hiperaktif kişiliğe sahip olan bireylerde bruksizm riskinin yüksek olduğu belirtilmiştir.

Bruksizm ile Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Şimdiye kadar yaşanılan pek çok vakada ciddi komplikasyonlar meydana gelmemiştir. Ancak ciddi derecede oluşan bruksizm sonucunda dişlerde kırılma veya çatlamalar meydana gelebilir. Bu durumda diş hekimleri dişleri onarmak için çeşitli tedavi türlerine başvurabilir.

Bruksizm, kişilerde çene ve baş ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra yüzde şiddetli ağrılara neden olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir