Diş Tedavisi

Su İçtikten Sonra Diş Fırçalanır Mı?

Su İçtikten Sonra Diş Fırçalanır Mı

Diş, diş eti ve ağız sağlığını korumak için dişleri fırçalamak gerekmektedir. Diş fırçalamak diş sağlığını muhafaza etmek için yapılabilecek en kolay çözüm yöntemlerinden bir tanesidir. Dişler bir günde 2 defa düzenli şekilde fırçalanmalıdır. Diş fırçalaması esnasında birtakım hususlara dikkat edilmeli ve diş fırçalaması yaparken uygulanabilecek hatalardan kaçınılmalıdır. Doğru ve rutin diş fırçalamanın yanı sıra 6 ayda bir diş hekimine kontrole gitmek, ağız ve diş sağlığı için son derece önemlidir. Dişleriniz hayat boyu sizinle kalmasını istiyorsanız Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize düzenli olarak 6 ay da bir gelerek kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.

Diş fırçalama sonrasında ağzı su ile çalkalamak, diş fırçalamadaki yanlış uygulamalardan bir tanesidir. Ağzı su ile çalkalamak diş macunlarındaki flor ’un etkisini olumsuz yönde etkiler ve florürün verimliliği düşürür. Diş fırçalama sonrasında ağzı arındırmak isteği ve ağız çalkalama hemen hemen herkesin alışkanlıklarımızdan bir tanesidir. Ağız çalkalama alışkanlığının yerine, florür içeren bir ağız gargara kullanmak, diş ve diş eti sağlığı için daha yararlı olacaktır.

Su içmek ya da sıvı gıdaları tüketmek için, dişler fırçaladıktan sonra minimum yarım saat beklemek gerekmektedir. Su içtikten sonra diş fırçalanabilir ama diş fırçaladıktan hemen sonra su tüketmek için belirtmiş olduğumuz gibi yarım saat beklenmelidir.

Diş fırçalama tamamlandıktan sonra ağızda oluşabilecek kötü kokuları engellemek için dil temizliği de ihmal edilmemelidir. Pürüzlü ve gözenekli bir yapıya sahip olan dil, tüketilen her şeyin birikebileceği ve bakteri oluşumu için en elverişli bölgelerden bir tanesidir. Bundan dolayı dil temizleme işlemi ile bakterileri kolaylıkla temizleyerek yok edebilirsiniz.

Dil temizliği için diş temizleme ekipmanları kullanabileceğiniz gibi, bazı diş fırçalarının arka bölümündeki dil temizlemeye yardımcı aparat da kullanılabilir. Kısacası dişler fırçaladığınızda dil temizliğini de yapılmalıdır.

Diş fırçasının temizleyemediği alanları temizlemek için ağız çalkalama sularının kullanılmasını da tavsiye ediyoruz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir