Diş Tedavisi

Endodonti Nedir?

Endodonti Nedir

Latince bir terim olan endodonti’nin anabilim dalı diş pulpası olarak bilinen dişin iç kısımlarını ve sinir gibi canlı dokularda oluşan hastalıkların tedavileri hakkında ilgilenen bölümdür. Diş fakültesinden mezun olan öğrenciler endodonti bölümünde uzmanlık alarak endodontist olarak unvan alırlar.

Endodonti son zamanlarda kanal tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Endodontistlerin çalışma alanları; canlı pulpada yer alan hastalıkların tedavisi, endodonti tedavisi gören hastanın dişlerinin beyazlatılması, dental olarak travmaya uğrayan dişlerin tedavisi ve pek çok diş probleminin tanı ve tedavisi hakkında çalışmaktadır.

Diş hekimliğine ait bir uzmanlık dalı olan endodonti anabilim dalı, günümüzde hastaların sıkça tedavi oldukları bir tedavidir. Tamamen diş anatomisi alanı ile ilgilenen endodontistler temel düzeyde yüksek bilgilere sahiptirler. Endodonti tedavisi sonrasında hastalar tamamen iyileşmiş ve sağlıklı bir yapısına kavuşmuş olurlar. Endodonti bölümü ile ilgilenen diş hekimleri ağız içinde yer alan dişleri mümkün olduğunca korumaya ve ağız içerisinde tutmaya çalışmaktadır.

Özellikle kanal tedavisi olarak adlandırılan endodonti, diş hekimliğinden mezun olan ve uzmanlığını endodonti alanında tamamlayan hekimler tarafından yapılmaktadır. Diş hekimliği fakültesinde beş yıl okuyan öğrenciler mezun olduktan sonra üç yıl boyunca endodonti alanında uzmanlık eğitimi alırlar.

Dişlerin önemli derecede çürümesi veya enfekte olması nedeniyle hastaların dişine uygulanan tedaviye endodonti tedavisi denmektedir. Ayrıca dişin çekilme olasılığını ve diş kaybını minimuma indirir. Diş tedavilerinde en önemli tedavilerden bir tanesidir. Endodonti tedavisi dişlere kolaylıkla uygulanabilen bir tedavidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir